- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Век поноса“ – КСС обележио 100 година кошарке у Србији

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆКошаркашки савез Србије
Кошаркашки савез Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
Кошаркашки савез Србијеје свечаном академијом у МТС дворани обележио 100 година овог спорта у Србији. Кошарка у Србији се појавила давне 1923. када је почетком јесени те године, у Београд стигао изасланик Црвеног крста Вилијам Вајленд.
Уз логистичку подршку Соколске организације, Вајленд је одржао курс коршарке а први полазници курса били су гимназијалци, наставници фискултуре и соколски предњаци.
Први кошеви постављени су у Основној школи “Краљ Петар први“. Специјална признања, постхумно, за све што су учинили за српску кошарку добили су - Небојша Поповић, Бора Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Соња Младеновић, Радивој Кораћ, Душан Ивковић и Ранко Жеравица.
„Имам велику част и задовољство да вам се обратим као председник савеза у годину јубилеја. Наш савез је основан пре 75 година, а кошарка се на овим просторима појавила пре 100 година. Зато наш слоган гласи: Дуже од века“, рекао је председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, споменувши и сјајне резултате које су освојили наши кошаркаши у годину јубилеја и додао:
„Иза нас је век поноса, а испред нас је век нових изазова. Окупили смо се како бисмо славили век наших предака јер њима дугујемо све шта смо доживели. Данас је нормална ствар када кажемо 'Србија, мислим кошарка'. Сигуран сам да наши претходници могу бити поносни на нас. У години јубилеја, освојене су четири медаље, три злата и једно сребро. Златни су били баскеташи на Европском и Светском првенству, као и јуниори у Нишу. Сребро је освојила сениорска кошаркашка репрезентација у Манили“, истакао је Даниловић.
Присутнима се обратио и министар спорта Зоран Гајић.
„Преносим вам поздраве велике спортске породице. Стојим овде у име 85 спортова, међу којима је и кошарка и морам вам признати да смо ми остали некада и учили од вас. Увек смо били поносни на начин на који сте играли, побеђивали али и губили, јер сте увек знали часно да изгубите. Најтеже у спорту је одбранити освојено, а ви од педесет и неке држите тај континуитет. Желим вам сваку срећу, да будете јединствени и догодине на Олимпијским играма да се радујемо, како успесима српског спорта, тако и кошарке“, рекао је Гајић.
Прво Светско првенство у кошарци одиграно је давне 1950. године у Буенос Ајресу. Први меч одиграле су селекције Југославије и Чилеа. У том дуелу, славио је Чиле резултатом 33:27, а први кош у историји Мундобаскета постигао је Небојша Поповић.
Наша кошаркашка репрезентација је три пута освајала ФИБА Светско првенство под заставом Југославије, а два пута под заставом Србије. Последња медаља освојена је у Манили ове јесени, и то сребрна.
У име Светске кошаркашке конфедерације (ФИБА) обратио се генерални секретар Андреас Заглкис, који је посебно апострофирао утицај „српске и југословенске школе кошарке“ на развој овог спорта. На свечаности је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик, као и бројне кошаркашке легенде.
Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
СПОРТ
Црно-бела амбуланта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала