- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американце нису питали да ли желе да помажу Украјини – сада их убеђују да је то „добра инвестиција“

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВашингтон, америчке заставе
Вашингтон, америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Власти САД нису питале грађане своје земље да ли желе да пружају Украјини војну помоћ, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за Спутњик, коментаришући посету украјинског лидера Владимира Зеленског Вашингтону.
„Значајан део друштва у почетку није намеравао не само да подржава, него да се уопште солидарише и учествује у томе. Увукли су их буквално на силу – опирали су се до последњег, али су их ипак увукли“, оценила је Захарова.
Како каже, америчке грађане „нико ништа није питао ни на почетку ни током развоја ситуације око Украјине, нико није организовао неко гласање или се водио анкетама“.
Захарова је приметила да је председник САД Џозеф Бајден једноставно обавестио Американце о томе шта власти намеравају да ураде.
„А онда се десила ова дугогодишња крвава представа. И да вас подсетим да је ово иста група демократа која је и започела целу ову причу на 'мајдану' 2013-2014. године – тај исти Бајден, та иста Нуланд – сви исти. Они су то све започели. Имали су кратку паузу од четири године због доласка на власт Доналда Трампа, а онда, када су га испратили из Беле куће, наставили су са тим концептом, само са још већом помамом, крволочније“, скренула је пажњу Захарова.
Како је додала, када се Бајден кандидовао на изборима није говорио да намерава овако да делује, иако је то био његов првобитни план.
Захарова се осврнула на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена који је рекао да је око 90 одсто америчких средстава, издвојених за војну помоћ Украјини, заправо преусмерено у војно-индустријски комплекс САД, што је било подстицај за раст економије земље.

„Је ли вам то био план за препород америчке економије? Зашто то нисте одмах рекли? Зашто вам је био потребан кијевски режим ако сте од самог почетка хтели да уложите тај новац у америчку економију? То је већ апокалиптична глупост – да сада причају Американцима да је то успешна инвестиција у америчку економију“, оценила је она.

Украјински председник Владимир Зеленски борави у посети Вашингтону. Он је 12. децембра посетио амерички Конгрес где се састао са сенаторима обе странке и председником Представничког дома Мајком Џонсоном и Бајденом.
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
РУСИЈА
„Просјак из Кијева“: Руски амбасадор сумирао резултате посете Зеленског Вашингтону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала