Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Британска подршка лажном Косову и нови притисак на Србе - потписало 12 европских држава

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Политичари из Европе упутили су писмо високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепеу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку са молбом да укину санкције Косову.
Писмо је иницирала председница Комитета за спољне послове Велике Британије Алиша Кернс, која је његов садржај поделила и на свом налогу на друштвеној мрежи Икс. Остали потписници су представници Комитета за спољне послове Немачке - Мајкл Рот, Ирске - Чарлс Фланаган, Чешке - Павел Фишер, као и представници неколицине других земаља: Естоније, Летоније, Литваније, Белгије, Хрватске, Данске и Бугарске.
У писму се тражи да се, у светлу самита ЕУ и Западног Балкана који се одржава данас и сутра, укину мере против Косова које је увела Европска унија и да се обнови пуна сарадња са Владом Косова.
"Бојкот општинских избора, иза којих је стајала Српска листа 23. априла, напад на Кфор 29. маја, самовољно притварање косовских полицајаца од стране српских власти 14. јуна и напад на Бањску 24. септембра, показују агресивни образац осмишљен да поткопа и дестабилизује Косово. Од суштинског је значаја да међународна заједница одбаци овај иредентизам и агресију и поново потврди подршку независности и суверенитету Косова", наводи се у писму.
У писму се даље наводи да је "напад 24. септембра, који је, предводио бивши потпредседник Српске листе Милан Радоичић, значио озбиљну ескалацију".
"Ситуација је лако могла да ескалира у шири сукоб да није било професионализма и храбрости косовске полиције, од којих је један трагично погинуо. Количина и врста оружја заплењеног након напада поставља озбиљна питања о улози коју је српска држава можда имала у подршци операцији. Позивамо ЕУ, САД и Уједињено Краљевство да предузму пуну истрагу о нападу у Бањској и обавежу се на објављивање резултата", наводи се у писму упућеном Борељу и Лајчаку.
На ово писмо реаговао је и амбасадор Косова у Великој Британији, Иљир Капити. Он се захвалио Алиши Кернс што је преузела вођство у овој важној ствари.
"Дубоко сам захвалан на писму упућеном Ђузепеу Борељу и Мирославу Лајчаку од стране шефова спољних послова неколико европских земаља, укључујући и Велику Британију. Садржај писма одражава важне критике и хитност решавања тренутне реалности између Републике Косово и Србије. Похваљујем посланицу Кернс што је преузела вођство у овом важном питању и захваљујем свим говорницима на њиховом доприносу“, написао је амбасадор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала