- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Џенин, Западна Обала - Sputnik Србија

УЖИВО Израелски званичници: Рат против Хамаса ће се наставити - са или без међународне подршке

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 68. дан. Жестоке борбе у Кан Јунису, у јужном делу Појаса Газе. Израелска војска саопштила је да су њихове снаге извеле ударе на јужни Либан и Сирију као одговор на, како се наводи, ракетне нападе на север Израела.
Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је у уторак резолуцију којом се позива на хитан прекид ватре у Појасу Газе. За усвајање резолуције гласале су 153 земље, против је било 10, а уздржане су биле 23 чланице УН.
Међу државама које су подржале резолуцију су, између осталих: Русија, Србија, Бразил, Иран, Шпанија, Канада, Кина, Куба, УАЕ, Саудијска Арабија, Француска, Швајцарска, Шведска. Против је било 10 земаља, међу којима: Аустрија, Израел, Чешка, САД.
Уздржане су биле 23 државе, укључујући Велику Британију, Немачку и Украјину.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 13.12.2023
22:01 13.12.2023
UNRWA: Најмање 288 расељених особа убијено у нашим склоништима
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) саопштила је вечерас да је убијено најмање 288 расељених особа у склоништима те агенције у Појасу Газе од 7. октобра, када су почели сукоби између Израела и Хамаса, пренео је Ројтерс.
UNRWA је на платформи Икс (Твитер) додала да је 271 Палестинац убијен од стране израелских одбрамбених снага, међу којима 69 деце, на окупираној Западној обали, што је "најсмртоноснија година за Палестинце на Западној обали откако су УН почеле да региструју жртве".
Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) је такође саопштила да је 271 Палестинац убијен на Западној обали, укључујући и у источном Јерусалиму.
21:20 13.12.2023
УН: Након рата у Гази биће потребан истражни одбор Светске организације
Портпарол Уједињених нација Стефан Дижарик изјавио је данас да ће, након завршетка сукоба у Гази, морати да буде оформљен истражни одбор Светске организације.
Он је истакао да би то тело требало да се бави губитком имовине Уједињених нација, као и губитком живота њених људи, пренела је Ал Џазира.
"Међутим, тако нешто може да се догоди тек након што се сукоб оконча", рекао је Дижарик новинарима.
Упитан да ли УН имају било какву информацију о наводима катарског медија да су палестински цивили погубљени у школи у северној Гази, он је рекао да није видео те извештаје.
Портпарол УН додао је да је светско тело видело извештаје о дизању у ваздух школе Агенције УН за палестинске избеглице и поновио да је њен шеф Филип Лазарини то "снажно осудио”.
20:15 13.12.2023
УНДП: Рат у Гази могао би да остави велике економске последице по суседне земље
Рат између Израела и Хамасa могао би да остави велике економске последице по арапске суседе Либан, Египат и Јордан, показује студија Програма Уједињених нација за развој (УНДП).
Како се наводи, рат у Гази ће гурнути више од 230.000 особа у сиромаштво, а трошкови рата за три државе могли би да износе 2,3 одсто БДП-а (око 10 милијарди долара), преноси Ројтерс.
"Ово су огромне последице", рекао је Абдала ел Дардари, помоћник генералног секретара УН и регионални директор Бироа за арапске државе УНДП-а који је водио студију.
Према његовим речима, криза је одјекнула као бомба у ионако крхкој ситуацији у региону.
Дардари је истакао да су размере разарања у Гази за тако кратко време без преседана од Другог светског рата.
"Изгубити 45 до 50 одсто свих стамбених јединица за месец дана сукоба... Никада нисмо видели овако нешто", навео је он.
Рат у Гази избио је у тренутку када се Либан, Египат и Јордан суочавају са фискалним проблемима, спорим економским растом и великом незапосленошћу, наводи агенција.
19:59 13.12.2023
Ханије: Договор о Гази без Хамаса је заблуда
Лидер Хамаса Исмаил Ханије рекао је вечерас да је "заблуда" сваки договор о Појасу Газе без Хамаса.
"Отворени смо да разговарамо о било којим идејама или иницијативама које ће довести до краја израелске агресије", рекао је Ханије у телевизијском обраћању.
Он је додао да је Хамас спреман да "отвори врата враћању палестинског дома у ред, како на Западној обали, тако и у Појасу Газе", пренео је Ројтерс.
19:45 13.12.2023
19:30 13.12.2023
18:58 13.12.2023
Нетанијаху: Ништа нас неће спречити да уништимо Хамас
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је данас да ништа неће спречити Израел да уништи палестински Хамас.
"Настављамо до краја, до победе и до елиминације Хамаса. Ништа нас неће зауставити", рекао је Нетанијаху, преноси Тајмс оф Израел.
Амерички председник Џо Бајден рекао је јуче да Израел почиње да губи подршку због "неселективног" бомбардовања Газе, додавши да би Нетанијаху требало да промени своју "тврдолинијашку" владу.
У израелским нападима на Газу од 7. октобра до данас страдало је око 18.000 Палестинаца.
18:45 13.12.2023
Израелски напади на борце и инфраструктуру Хезболаха у Либану
Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је напала борце и инфраструктуру Хезболаха на либанској територији.
Из ИДФ-а су саопштили да су регистровали паљбу из правца Либана ка кибуцу Кифтах, на северу Израела, а да су ракете пале на ненасељене делове.
Како преноси Ал Џазира, локални медији у Либану су, цитирајући очевице и званичнице, јавили да је било више израелских напада на либанску територију овог поподнева.
Либанска група Хезболах саопштила је да је извела четири напада на израелске војне позиције данас после подне, уз тврдњу да је нанела жртве израелској војсци.
Размена ватре између Израела и Хезболаха траје од почетка сукоба Израела и Хамаса, с тим да су се сукоби на северу Израела интензивирали откако се завршило примирје у Појасу Газе 1. децембра.
18:37 13.12.2023
17:59 13.12.2023
17:36 13.12.2023
Израел: Понудили смо сваку могућу помоћ да се олакша хуманитарна криза у Гази
Израел инсистира на тврдњи да је "понудио сваку могућу помоћ" како би се олакшала хуманитарна криза у Гази, одговарајући на раније саопштење Канцеларије УН за хуманитарна питања да је здравствени систем на тој окупираној палестинског територији у колапсу.
Директор комитета израелског парламента за спољна и војна питања Јули Елдстин, уједно и близак сарадник премијера Бенјамина Нетанијахуа рекао је новинарима да су отворене пољске болнице унутар Газе, уз помоћ Уједињених Арапских Емирата и Јордана, пренео је Ројтерс.
"Понудили смо сваку могућу помоћ и спремни смо да урадимо још. Али, једна ствар мора да буде јасна. Постоји преклапање између медицинског система, болница, са Хамасовим терористичким активностима. То је нешто што не можемо да толеришемо", рекао је Елдстин.
Заменица специјалног координатора УН за мировна питања на Блиском истоку Лин Хастингс рекла је раније у току дана да је скоро половина становништва Појаса Газе сада код граничног прелаза Рафа у покушају да побегну од израелског бомбардовања, пренео је Гардијан.
"Ово води ни до чега другог него до здравствене кризе", рекла је Хастингс.
17:24 13.12.2023
Коен: Рат против Хамаса ће се наставити са или без међународне подршке
Министар спољних послова Израела Ели Коен рекао је да ће се рат против Хамаса у Појасу Газе наставити „са или без међународне подршке“.
„Прекид ватре у тренутној фази је поклон терористичкој организацији Хамас и омогућиће јој да се врати и запрети становницима Израела“, рекао је Коен, преноси Тајмс оф Израел саопштење министарства.
17:03 13.12.2023
16:46 13.12.2023
САД и Британија усвојиле нове санкције против Хамаса
САД су данас усвојиле нове санкције против палестинског Хамаса, које се односе на „осам званичника и представника који помажу у управљању финансијском мрежом те групе“.
Санкције, координисане са Великом Британијом, најновији су одговор америчког Министарства финансија на напад Хамаса на Израел 7. октобра, пренео је АП.
Санкције блокирају приступ америчкој имовини и банковним рачунима и спречавају оне који су санкционисани да послују са Американцима.
На листи се налазе појединци који живе у Гази, на Западној обали, у Либану и Турској.
Међу њима је Исмаил Бархум, за кога је Министарство финансија у саопштењу навело да је био члан Политичког бироа Појаса Газе и да је радио са министром финансија Хамаса Захером Џабарином, који је, такође, под санкцијама, на сакупљању новца у свету и његовом трансферу на рачуне организације.
Амерички званичници су навели да су нове санкције координисане са британским Министарством финансија и да показују савезничку посвећеност усмерену на разградњу мрежа које подржавају токове финансирања Хамаса.
16:30 13.12.2023
15:51 13.12.2023
15:30 13.12.2023
15:16 13.12.2023
15:10 13.12.2023
Лула да Силва: Решење "две државе" за израелско-палестински сукоб
Бразилски председник Луиз Ињасио Лула да Силва позвао је данас међунродну заједницу да ради на дводржавном решењу израелско-палестинског сукоба и да се више ангажује у глобалним институцијама попут Уједињених нација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала