- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Брисел отворио преговоре са Украјином и Молдавијом за чланство у ЕУ; Орбан: Бесмислено и ирационално

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава ЕУ у Бриселу
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Лидери земаља Европске уније су на самиту у Бриселу одлучили да отпочну преговоре са Украјином и Молдавијом о приступању Европској унији, саопштио је шеф Европског савета Шарл Мишел.
„Европски савет одлучио је да отвори приступне преговоре за Украјину и Молдавију“, написао је Мишел на Твитеру.
Мишел је такође навео да су шефови држава и влада земаља ЕУ одлучили да Грузији дају статус земље-кандидата за чланство у ЕУ.
Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је након тога да Мађарска није била укључена у одлучивање о отварању приступних преговора са Украјином.
Према његовим речима, Украјина није спремна да започне преговоре о чланству у ЕУ, то је „потпуно бесмислена, ирационална и неприкладна одлука“.
„Мађарска није променила свој став, упркос томе што је 26 земаља инсистирало на овој одлуци, Мађарска је одлучила да ако тако одлучи 26 земаља, нека иду својим путем. Мађарска не жели да дели ову лошу одлуку, па се данас повукла из одлуке“, рекао је Орбан у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама.
Европска комисија је 8. новембра препоручила почетак преговора о приступању ЕУ са Украјином и Молдавијом и условила усвајање преговарачких оквира испуњавањем неколико услова Кијева и Кишињева.
Будимпешта је раније саопштила да се категорички не слаже са почетком преговора са Кијевом о чланству Украјине у ЕУ, предлажући да се ово питање чак ни не износи на самит, већ да се на њега врати „за 5-10 година“ након израде нове стратегије односа са Украјином.
Лидери Европске уније су на самиту у Бриселу у јуну 2022. доделили статус-земаља кандидата за чланство у ЕУ Украјини и Молдавији, али не и Грузији. ЕУ је условила давање таквог статуса Грузији испуњавањем 12 услова. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је током посете Тбилисију у септембру ове године изјавио да је Грузија до сада испунила само три од 12 услова које је поставила Европска комисија за добијање статуса земље-кандидата.
Демонстранти држе заставе ЕУ и Украјине испред споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку у центру Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
СВЕТ
Кијев спреман да „поскочи и заигра“ ако треба само да уђе у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала