- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

До следеће године: Мађарска поново блокирала 50 милијарди евра помоћи Украјини

© AP Photo / Olivier MatthysВиктор Орбан на самиту ЕУ у Бриселу
Виктор Орбан на самиту ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Мађарска је поново блокирала пакет помоћи Украјини у висини од 50 милијарди долара, саопштио је мађарски премијер Виктор Орбан на друштвеној мрежи „Икс“.
„Резултати ноћног састанка (самита ЕУ): стављен је вето на издвајање додатног новца за Украјину. Вратићемо се на то питање следеће године након одговарајуће припреме“, навео је Орбан.
Раније је шеф Европског савета Шарл Мишел изразио наду да ће лидери ЕУ успети да једногласно одобре финансијску помоћ Украјини почетком 2024. године.
Мађарска тренутно блокира практично све одлуке ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу војне помоћи у вредности од 500 милиона евра, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку у 2024. години, шири пакет од 20 милијарди за војну помоћ током наредне четири године, икао и 50 милијарди макрофинансијске помоћи за период 2024-2027. године.
Претходно је саветник мађарског премијера за политичка питања Балаж Орбан рекао да је Будимпешта спремна да укине вето на издвајање новца Кијеву у замену за деблокирање средстава из европских фондова, намењених Мађарској.
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
РУСИЈА
Будимпешта навела услов за одустајање од вета на 12. пакет санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала