- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапан намерава да замрзне имовину 43 руске организације

© Sputnik / Виталиј Ањков / Уђи у базу фотографијаЗастава Јапана и Русије
Застава Јапана и Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Влада Јапана увела је нови пакет санкција против Русије и први пут је укључила на списак компаније из трећих земаља које, како сматрају у Токију, помажу Москви да заобилази санкције. Јапан такође намерава да замрзне имовину 43 руске организације.
Нова ограничења су уведена против 35 физичких лица и 100 компанија из Русије, као и седам фирма из Јерменије, УАЕ, Сирије и Узбекистана, саопштено је на сајту Министарства спољних послова Јапана.
Поред тога, од 1. јануара 2024. године Токио забрањује увоз дијаманата из Русије, који нису намењени за индустријску употребу. Руска страна је више пута истицала да су санкције, које уводи Јапан, нелегитимне и да погађају интересе самог Токија.
На првом списку, који подразумева увођење извозних ограничења, налази се 57 индустријских, ваздухопловних, одбрамбених, бродоградилишних и истраживачких предузећа и организација из Русије. Међу њима су Уралска фабрика за цивилну авијацију, Улан-Уденска фабрика за производњу авиона, Хабаровско бродоградилиште, Источно бродоградилиште, Фабрика „Дегтјарев“, Таганрошка фабрика „Прибој“, концерт „Техмаш“, Научно-производни центар за аутоматику и инструменте „ Пиљугин“ и друге. На том списку налазе се укупно 494 организације.
На одвојеном списку организација чија ће средства бити замрзнута налазе се 43 руске компаније и организације. Међу њима су „Јунармија“, „Патриот“, Федерални истраживачки центар „Институт примењене физике Гапонов-Грехов“ Руске академије наука, предузеће „Лавочкин“ и холдинг “Руски свемирски системи“ који су део „Роскосмоса“, Институт теоријске физике „Ландау“ РАН, Институт физике полупроводника „Ржанов“ и други. На тој листи тренутно се налази 250 организација.
Такође, на „црној листи“ Токија нашли су се повереник за људска права Русије Татјана Москаљкова, заменик министра одбране Татјана Шевцова, представници војне команде, укључујући генерал-потпуковника начелника Главног штаба Копнених трупа Оружаних снага Русије Александра Лапина, генерал-потпуковника Сергеја Кузовљева, генерал-потпуковника Сергеја Рудског, генерал-потпуковника Евгенија Никифорова, заменика премијера Републике Татарстан Лејлу Фазлејеву, генералног директора агенције „Инфорос“ Анастасију Кирилову и друге. На главној санкционој листи налази се укупно 719 лица. На одвојени списак лица повезаних са Кримом и новим руским регионима, унето је 16 особа из поменутих руских региона. На тој листи налази се 327 физичких лица. Личне санкције предвиђају замрзавање њихове имовине, у случају да је имају у Јапану.
Како је Москва више пута истицала, након почетка специјалне операције у Украјини, Токио води отворено непријатељску политику према Москви. Дипломате су указивале на увођење антируских санкција, пребацивање оружја Кијеву, подстицање русофобичних осећања у јапанском друштву и повећање војних активности Јапана, САД и НАТО-а у близини далекоисточних граница Русије.
Москва - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Русија прекида сарадњу са Јапаном у области смањења нуклеарног оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала