- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„БиХ – то сам ја; Мајкл Марфи“: Руски амбасадор у БиХ одговорио америчком колеги

© Фото : Youtube/FACE HD TV/PrintscreenИгор Калабухов, руски амбасадор у БиХ
Игор Калабухов, руски амбасадор у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у Сарајеву Игор Калабухов изјавио је да САД одбацују међународно право и да се ствара трајни осећај да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи не разуме ни слово нити дух Дејтонског мировног споразума упркос чињеници да је написан на енглеском језику.
Калабухов је поводом Марфијевог тумачења изјаве председника Русије Владимира Путина о БиХ навео да је Путин буквално рекао да будућност БиХ треба да одређују њени грађани, али да се амерички амбасадор не слаже са тим.

„У суштини он је формулисао за БиХ свој 'закон Марфи' који гласи: 'БиХ – то сам ја; Мајкл Марфи'. Јер амерички амбасадор одређује који политичар је добар, а који је тоталитаран“, навео је руски амбасадор у реаговању на интервју америчког дипломате за сарајевску ФТВ, преноси Срна.

Калабухов је истакао да не жели да се дотиче традиционално арогантне и лицемерне реторике у вези са ситуацијом у БиХ која прелази границу мешања у унутрашње послове, што је ингеренција политичара и грађана БиХ.
„САД одбацују међународно право у корист митских правила, на којима је наводно заснован свет. Најсликовитији пример јесте подршка Вашингтона сурогатном 'високом представнику', када чак и врапци на огради Беле куће у Сарајеву схватају нелегитимност те фигуре“, истакао је Калабухов.
Калабухов каже и да је „слободан онај новинар којем плаћа амерички амбасадор, а шири „малигну пропаганду“ и пише „истину о неоколонијалним навикама Америке“.
„И, коначно, амерички амбасадор, Мајкл Свемоћни, намеће санкције непослушнима. Ево вам конкретни пример делатности амбасадора. Он стално наглашава да подржава придруживање БиХ ЕУ. А да ли је читао познатих 14 услова? Једва. Амерички амбасадори не читају услове, они их диктирају“, каже Калабухов.
Руски дипломата истиче да у тих 14 услова из Мишљења Европске комисије пише црно на бело да, ради чланства у ЕУ, БиХ мора раскинути споразум са САД о неизручењу америчких држављана Међународном кривичном суду.
„Испада, да амерички амбасадор подржава раскидање билатералног споразума са САД. Како ће на то реаговати у Вашингтону ако сазнају у неком комитету за истраживање антиамеричке делатности? Али, сигурно се ради о нечему другом. Амерички амбасадор једноставно понижава представнике ЕУ, знајући да ће и даље плесати како САД свирају. И ако Вашингтон нареди, онда ће примити БиХ – 'с обзиром на геополитичку ситуацију' – и с овим споразумом, и с ОХР-ом, уз лицемерне мантре о поштовању суверенитета БиХ“, навео је Калабухов.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
РЕГИОН
Додик одговорио Марфију: Република Српска није дивљи запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала