Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бајатовић: Европа нема дугорочно решење за снабдевање гасом без Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић
Директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
Пратите нас
Европа нема ни средњорочно ни дугорочно решење за снабдевање гасом без Русије, изјавио је генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић у интервјуу за РИА Новости.
„Азербејџану су потребне гаранције за куповину гаса на 15 година, како би уложио средства и прешао са 18 милијарди кубних метара производње годишње на 36 милијарди. Американци ће такође тражити дугорочне уговоре за испоруке течног природног гаса (ТПГ), морају да изграде нове бродове и да организују нову производњу гаса из шкриљаца, а за све то је потребно време", сматра он.
Истакао је да се цене неће више враћати на претходни ниво, иако је енергетска криза исконтролисана.
"У Европи је стагфлација, што значи смањење БДП-а и инфлација. Ништа неће бити као раније. И у политичком смислу, Европа је амерички вазал, компаније из Европе се селе у САД или Кину. То је велики проблем. Супериорност Немачке и неких других економија била је заснована на јефтином руском гасу и другим сировинама. Тога више нема, али то није жеља Русије, то је настало услед политичких одлука ЕУ ", додао је Бајатовић.
Истакао да ће производња у САД бити обезбеђена америчким гасом, у Кини руским, док се у Европи дешава деиндустријализација.
Према његовим речима, Србија жели да повећа испоруке гаса из Русије и подземних спремишта гаса, и очекује сарадњу с „Гаспромом“.
Бајатовић је, такође, оценио да би подршка западним санкцијама против Русије за Србију значила губитак свега у замену ни за шта.
„Одговор на питање о увођењу санкција против Русије је – не! Ми смо и онако дали све и ништа нисмо добили у замену. Запад нас је већ обмануо када је реч о поштовању резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација о решавању кризе на Косову, мировног споразума из Дејтона о Босни и Херцеговини, обмануо је и Русију с Минским споразумом, као и Либију, Ирак, многе друге земље. Због тога не можемо да им верујемо, а Русији можемо“, закључио је Бајатовић.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Граде се нова гасна складишта у Војводини — у току преговори „Гаспрома“ и „Србијагаса“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала