- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија нема интереса да ратује са НАТО-ом

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и НАТО-а
Заставе Русије и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Пратите нас
Русија нема никаквог интереса да ратује са земљама НАТО-а, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Цела НАТО организација не може да не схвата да Русија нема никаквог разлога, никаквог интереса – ни геополитичког, ни економског, ни политичког, ни војног – да ратује са земљама НАТО-а“, рекао је председник у интервјуу за телевизију „Русија 1“.
Путин је приметио да Москва и земље НАТО-а немају никаквих међусобних територијалних претензија нити Русија жели да квари односе са земљама Алијансе.
Према његовом мишљењу, то „не може да не схвата председник било које велике земље, а посебно земље НАТО-а“, а још више мора да схвата председник Сједињених Америчких Држава, „једини господар НАТО-а“, јер је то „њихово задње двориште — цела НАТО организација“.
„Заинтересовани смо за развој односа“, додао је руски лидер.
Као пример за то, навео је односе Русије и Финске. Путин је објаснио да су сви спорови између ове две земље одавно решени, као и да није било проблема у односима двеју земаља, али да ће се они појавити уласком Финске у НАТО.
„Није било проблема. Сада ће их бити, јер ћемо сада тамо формирати Лењинградски војни округ и тамо ћемо концентрисати одређене војне јединице“, нагласио је Путин, говорећи о последицама уласка Финске у НАТО.
Он је рекао да Русија нема проблема са земљама НАТО-а и да су оне те које вештачки стварају проблеме.
„Са ким имамо проблема? Па ни са ким. Они вештачки праве проблеме, јер не желе да имају таквог конкурента у Русији. И то је све“, објаснио је Путин.
Путин је нагласио и да ће западне земље морати да нађу заједнички језик са Русијом, јер ће морати да је узимају у обзир.

О нападу Русије на НАТО

Путин је приметио и да изјаве америчког лидера Џозефа Бајдена да би Москва наводно могла да нападне НАТО представљају бесмислицу.

„Ово је потпуна глупост. Мислим да и председник Бајден то схвата, то је само фраза да би оправдао своју погрешну политику у руском правцу“, рекао је руски лидер.

Он је додао да је уверен да је такав став Вашингтона погрешан, јер је мало вероватно да су Сједињене Америчке Државе, узимајући у обзир изгледе глобалног развоја, „толико заинтересоване како су мислиле пре 20 година и како јавно декларишу, за наношење стратешког пораза Русији“.
„Не мислим да је то од националног интереса самих Сједињених Америчких Држава“, оценио је руски председник.
Председник САД Џозеф Бајден је раније у специјалном обраћању посвећеном Украјини изјавио да након што Русија победи у специјалној операцији у Украјини ─ намерава да нападне чланице НАТО-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала