- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Због недостатка муниције Украјина прелази у дефанзиву; Залужног прислушкују

Пратите нас
Питање пријема Украјине у ЕУ може да се реши само уз сагласност Будимпеште, рекао је саветник мађарског премијера Балаж Орбан. Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов признао је да је ефикасност присилне мобилизације у Оружаним снагама Украјине равна нули.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:42 17.12.2023
У кабинету команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног откривени прислушни уређаји, преноси РБК, позивајући се на обавештени извор у војним круговима.
„Уређаји су откривени данас приликом припреме просторија за рад“, рекао је извор листа.
Према прелиминарним информацијама, уређаји су направљени од елемената непознатог типа.
18:48 17.12.2023
Због недостатка муниције, Украјина припрема три линије одбране, саопштила је украјинским медијима посланица Врховне раде Александра Устинова.
"Ако не буде било оружја, ми се већ спремамо, припремамо утврђења - три линије, знамо да ћемо морати, нарочито зими, да пређемо на одбрамбени рат, а не у офанзиву. Чак и ако средства буду издвојена, свету понестају гранате“, рекла је она.
Према речима парламентараца, САД и Европа, чак ни удруженим снагама, не могу да произведу количину муниције коју има Русија. Американци производе око 300 хиљада граната годишње, а Украјина троши милионе, објаснила је Устинова.
Сада се све више пажње поклања производњи дронова и друге врсте наоружања, додала је посланица.
17:57 17.12.2023
Боевая стрельба экипажей модернизированного танка Т-62 на полигоне в Запорожской области  - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Специјална операција у Украјини
Западни медији: Зашто Украјина тражи додатну помоћ ако побеђује?
12:41 17.12.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге одбиле су девет напада украјинске војске на купјанском правцу. Убијено је или рањено до 50 украјинских војника, а уништено једно борбено возило пешадије и два оклопна возила;
Током противбатеријске борбе уништене су две украјинске хаубице „гвоздика“ и две хаубице Д-30;
На краснолиманском бравцу руске снаге одбиле су напад бригаде специјалних снага украјинске војске. Губици украјинске војске у протекла 24 часа износе до 90 војника, уништено је једно оклопно возило и три аутомобила;
На јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су две нападе јуришних група украјинске војске;
Код места Константиновка у ДНР руске снаге су током протеклог дана уништиле лансер система „хајмарс“;
На јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су до 100 војника. Руске снаге гађале су људство и технику три бригаде територијалне одбране украјинске војске. Током противбатеријске борбе уништен је артиљеријски систем М777, артиљеријско оруђе Д-20, хаубица „гвоздика“ и радарска станица АН/ТПКу-50;
Губици украјинске војске на доњецком правцу износе до 250 војника, а руске снаге одбиле су четири њихова напада. Уништен је артиљеријски систем М777 и артиљеријско оруђе М119, као и хаубица „гвоздика“;
У последња 24 часа руске снаге обориле су два украјинска авиона МиГ-29, један авион Су-25, две ракете „хајмарс“, вођену авионску бомбу „ЈДАМ“ и 91 беспилотну летелицу;
Руске снаге су током протеклог дана уништиле командни пункт 47 механизоване украјинске бригаде, као и складишта авионског горива;
На запорошком правцу руске снаге гађале су људство и технику три украјинске бригаде. Убијено је или рањено до 50 украјинских војника и уништен један тенк и три аутомобила;
На херсонском правцу губици украјинске војске износе до 95 војника, а уништен је један украјински тенк и 12 аутомобила. Током противбатеријске борбе уништене су хаубице „мста Б“ и Д-20, самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“ и станица за радио-електронско ратовање „нота“.
12:03 17.12.2023
Украјинске снаге гађале су белгородско село Теребрено, у току је борба са противником, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
Он је додао да је у неколико села оштећен далековод.
11:20 17.12.2023
Украјински војници на тенку током обуке - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински генерал: Кијевским снагама недостаје добра војна обука, Русија постиже успехе на фронту
10:11 17.12.2023
Украјинска Национална агенција за спречавање корупције суспендовала је статус аустријске групе банака „Рајфајзен банк интернешенал“ као „међународног спонзора рата“, појавила се одговарајућа белешка на сајту агенције која води поменути регистар.
„Статус је суспендован на период билатералних консултација уз учешће представника Европске комисије“, наводи се у саопштењу агенције.
Како наводи украјински портал „Лига“, „Рајфајзен банка“ се налази на списку „спонзора рата“ од марта 2023. године. Основа за то била је одлука групе да настави своје пословање у Русији, где се локална „Рајфајзен банка“ сматра једном од системски важних банака. Осим тога, напомиње се да је банка „искористила санкције 200 одсто“ што је довело до одласка њених конкурената са руског тржишта.
Агенција Ројтерс је у суботу јавила да је Аустрија повукла своје примедбе на 12. пакет антируских санкција ЕУ након што је „Рајфајзен банка“ скинута са украјинске црне листе.
07:58 17.12.2023
07:55 17.12.2023
Секретар Комитета за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Врховне раде Украјине, посланик Роман Костенко, изјавио је да украјинске трупе немају средстава да се супротставе навођеним авио-бомбама које користи Русија.
Костенко је за телевизију „Прјамој“ изјавио да је Русија у последње време повећала учесталост примене вођених бомби.
Он је истакао да украјинске снаге немају средства која би спречила руску војску да примењује такве бомбе.
„Ове бомбе су обично од 500 (килограма) до 3 тоне... За њих је то безбедно, пре свега, зато што ми не можемо да их погодимо“, објаснио је Костенко.
07:46 17.12.2023
Прва ноћна верзија руског јуришног дрона ФПВ „Гастело“ успешно је тестирана у зони специјалне војне операције.
Дрон је опремљен високо осетљивом ноћном камером.
Нови ФПВ дрон може да лети на удаљености до 7 километара без репетитора и носи борбени терет тежине до 3 килограма.
Дрон „гастело“ почео је да се производи у Русији у августу 2023. године. Модел је направљен узимајући у обзир жеље учесника специјалне војне операције. Он ради по принципу First Person View (ФПВ) – оператор који њиме управља може да види слику са видео-камере помоћу монитора, видео-шлема или видео-наочара.
07:31 17.12.2023
Руска војска је у протекла 24 часа гађала положаје Оружаних снага Украјине у рејонима осам насеља на доњецком правцу, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе „Југ“ Вадим Астафјев.
Према његовим речима, гађано је људство и техника украјинских снага у областима насеља Курдјумовка, Клешчејевка, Богдановка, Артјомовско, Раздоловка, Красно, Андрејевка и Марјинка.
Астафјев је додао да је током претходног дана на доњецком правцу убијено или рањено до 290 украјинских војника. Осим тога, уништени су тенк, два борбена возила пешадије, камионет и минобацач калибра 120.
07:26 17.12.2023
Руске снаге ПВО спречиле су током ноћи још један терористички напад кијевског режима, неутралисана су и пресретнута 33 дрона авионског типа изнад Липецке, Ростовске и Волгоградске области Русије, саопштило је Министарство одбране.
Према речима губернатора Ростовске области Василија Голубева, током напада на регион није било жртава. Слично је изјавио и губернатор Волгоградске области Андреј Бочаров.
Касније је Министарство одбране саопштило да су изнад Волгоградске области оборена још два дрона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала