- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински генерал: Кијевским снагама недостаје добра војна обука, Русија постиже успехе на фронту

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници на тенку током обуке
Украјински војници на тенку током обуке - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Пратите нас
Украјини недостају обучени војни стручњаци, док Русија постиже успехе на бојном пољу захваљујући активној обуци и правилном формирању нових јединица и одреда, изјавио је пензионисани генерал украјинских трупа, бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Сергеј Кривонос.
„(Оружане снаге Русије) су у дубокој позадини, чак и на територији Руске Федерације, активно организовале обуку и формирање нових јединица и одреда који директно пролазе добру обуку, квалитетну обуку... Имају мобилизациони ресурс... Због тога, правилном организацијом обуке, правилном употребом наоружања које сада повећавају, постижу одређене успехе“, објаснио је Кривонос за украјинску телевизију „Пети канал“, коментаришући дејства руске војске.
Говорећи о потребама украјинске армије, генерал је напоменуо да украјинске снаге треба да јачају противваздушну одбрану и нагласио је да Оружаним снагама Украјине недостају радарске станице, противваздушни артиљеријски системи и противваздушни митраљези великог калибра.
„Потребан нам је и одређени број обучених људи за ово. Зато сада још можемо да покренемо питање обучавања људи. А те ствари о којима стално причамо треба да се раде на државном нивоу“, нагласио је он.
Према његовим речима, сада много тога у Украјини почива „на ентузијазму и подршци добровољаца, укључујући обуку у многим војним специјалностима“.

Кијев изгубио наду за победу

Са своје стране, бивши премијер Украјине Николај Азаров изјавио је да су кијевске власти коначно изгубиле наду у победу.
„Кијевски режим је коначно изгубио наду не само у победу, већ и у успешну одбрану. Чини се да ће средства која су издвојили ММФ и Холандија бити успешно покрадена, а изградња одбрамбених објеката ће се финансирати на резидуалној основи. Мизерну суму коју ће државни буџет издвојити за ове намене међусобно ће распарчати локални добављачи“, написао је Азаров на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, председник Украјине Владимир Зеленски очекује да ће главна линија одбране бити градови у којима ће техници бити теже да дејствује, па ће пешадија постати главно стратешко оружје.
„У ту сврху се и мобилише толико мушкараца. Становници градова који ће постати ‘тврђаве’ неће имати другог избора него да учествују у биткама које ће се одвијати у њиховим насељима. Украјински генералштаб одлучио је да преиспита војну стратегију и за сада одложи покушаје освајања нових територија... Другим речима, ово је контролисано повлачење са борбом“, закључио је Азаров.
Украјинска контраофанзива почела је 4. јуна, а три месеца касније руски председник Владимир Путин је изјавио да „контраофанзива“ не само да је заустављена, већ је претрпела неуспех. Почетком децембра покушаји напада коштали су Кијев губитка од више од 125 хиљада погинулих и рањених војника.
Како је на децембарској великој конференцији Путин рекао, Запад је Украјини дао све што је обећао, па чак и више – за то време руске оружане снаге уништиле су 2,3 хиљаде оклопних возила украјинских Оружаних снага, укључујући 747 тенкова, совјетских и западних („леопард“, „челенџер 2“). Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једном правцу.
Лансирања ракета на објекте војне управе Украјине - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Специјална операција у Украјини
Русија у УН: Испоруке западног наоружања Кијеву немају значајан утицај на бојном пољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала