- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Покренута специјална операција против Хута у Црвеном мору

© Фото : U.S. Navy / Petty Officer 1st Class Anthony CurtisЛансирање ракете "Марк 31" са америчког носача авиона "Двајт Ајзенхауер"
Лансирање ракете Марк 31 са америчког носача авиона Двајт Ајзенхауер - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Покренута је мултинационална операција за заштиту Црвеног мора након напада Хута на комерцијалне бродове, саопштио је шеф Пентагона Лојд Остин.
„Операција ће окупити неколико земаља, укључујући Велику Британију, Бахреин, Канаду, Француску, Италију, Холандију, Норвешку, Сејшеле и Шпанију, како би заједнички решили проблеме безбедности у јужном Црвеном мору и Аденском заливу, осигурали слободу пловидбе за све земље и ојачали регионалну безбедност“, навео је Остин у саопштењу.
Он је рекао да недавни напади са територије коју држе Хути у Јемену захтевају „колективни одговор“. Због тога ће бити покренута Чувар просперитета - мултинационална иницијатива под окриљем здружених поморских снага, додао је Остин.
Средином новембра, шиитски покрет Ансар Алах (Хути) који контролише север Јемена упозорио је да ће изводити нападе на све бродове, повезане са Израелом у Црвеном мору и позвао друге земље да повуку своје посаде са њих. Након овога, неке бродарске компаније су одлучиле да обуставе транспорт кроз Суецки канал.
Брод Галакси лидер - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Расту трошкови, бродови плове око Африке: Напади у Црвеном мору праве хаос у поморској трговини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала