Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест СПН у Београду: Траже поништавање београдских избора, инциденти испред РИК /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест Србија против насиља у Београду
Протест Србија против насиља у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
У Београду је одржан протест грађана на позив листе "Србија против насиља". Учесници протеста траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности. Лидери коалиције Мариника Тепић и Мирослав Алексић ступили су у штрајк глађу. Нападнут директор РЗЗС Миладин Ковачевић.
Представници коалиције Србија против насиља окупили су се око 18.00 часова испред Скупштине града, одакле су дошли испред просторија РИК-а, а саобраћај у Улици краља Милана је блокиран.
Они су се окупили незадовољни изборним резултатима у Београду тврдећи да изборна воља грађана није испоштована, а траже да се избори понове и ревидирају бирачки спискови.
На протесту су и Драган Ђилас и посланик Срђан Миливојевић који су рекли да имају доказе о наводним неправилностима и траже да прегледају записнике РИК-а.
На протесту је дошло до инцидента када је једна група младића покушала на силу да пробије заштитну ограду која је постављена испред просторија РИК-а у Улици краља Милана. У једном моменту једна особа насрнула је на улаз у зграду РИК-а покушавајући да уђе. Дошло је и до кошкања међу окупљенима, али је инцидент смирен.
Медији јављају да се демонстранти који подржавају листу "Србија против насиља" понашају се насилно, да гађају новинаре јајима и парадајзом, а репортерка РТ Балкан је погођена лименком пива у главу.
Припадници обезбеђења изашли су како би у зграду увели директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића. У тренутку када је улазио у зграду РИК-а неколико празних флаша полетело је ка вратима, а један од учесника протеста оборио је Миладина Ковачевића.
Кандидат за градоначелника Владимир Обрадовић рекао је да ће посланици те коалиције, међу којима је и Радомир Лазовић, остати у згради РИК-а док се њихови захтеви не испуне. И троје студената из покрета "Студенти против насиља" моћи ће да уђу у зграду мале скупштине, у просторије у којима су посланици из редова коалиције "Србије против насиља" и моћи ће да прате процес који се одвија у РИК-у, одлучено је вечерас.
Они ће моћи да током ноћи остану у згради са посланицима коалиције "Србије против насиља".
Студенти који ће ући у РИК су: Милица Костин, Павле Цицварић и Емилија Миленковић.
Како јављају медији, демонстранти су звиждали на Владимира Обрадовића са листе "Србија против насиља" кад је изашао из зграде РИК-а, а полиција полиција је привела групу изгредника испред РИК-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала