- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја испалила две интерконтиненталне балистичке ракете

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News Service Северна Кореја испаљује балистичку ракету, архивска фотографија
Северна Кореја испаљује балистичку ракету, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Северна Кореја испалила је данас две интерконтиненталне балистичке ракете које имају домет до било ког дела Сједињених Америчких Држава, Јапана и Јужне Кореје, након што је Пјонгјанг осудио америчко показивање силе као ратне потезе.
Савет безбедности Уједињених нација требало би да се састане у уторак на захтев САД и других земаља како би се дискутовало о овом севернокорејском лансирању.
Јужнокорејски савет за националну безбедност саопштио је да лансирање интерконтиненталне балистичке ракете са чврстим горивом (ИЦБМ) означава дестабилизујући чин који игнорише међународна упозорења и више резолуција Савета безбедности УН. Председник Јужне Кореје Јун Сук Јеол наредио је јачање заједничке операције нуклеарног одвраћања Сеула и Вашингтона, преноси Ројтерс.
Други пројектил је испаљен из области у близини Пјонгјанга према источној обали земље и прелетео је око 1.000 километара, саопштио је Заједнички генералштаб Јужне Кореје, док је јапанско министарство одбране известило да је лет трајао око 73 минута.
Ракета је достигла висину од 6.000 метара и пала у море западно од Хокаида, изван јапанске економске зоне, саопштио је Токио.
Данашње лансирање уследило је након што је Пјонгјанг испалио балистичку ракету кратког домета у недељу увече, уз оптужбу да САД оркестрирају прелиминарно показивање нуклеарног рата.
Америчка подморница допловила је у воде Јужне Кореје и саветник за националну безбедност Беле куће, Џејк Саливен, разговарао је с јужнокорејским и јапанским колегама и нагласио важност размене података о севернокорејским ИЦМБ, саопштено је из Беле куће, пренео је Танјуг.
Вашингтон и Сеул су повећали интензитет заједничких војних вежби против растућих претњи Северне Кореје, која је претходно тестирала низ балистичких ракета и у новембру лансирала свој први војни шпијунски сателит.
Лансирање ракете у Северној Кореји, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
СВЕТ
Северна Кореја испалила неидентификовани тип балистичке ракете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала