- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел прелази у нову фазу војних операција у Гази, неопходна евакуација више од 5.000 рањених

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао у 73. дан. Савет безбедности Уједињених нација одложио је данас гласање о нацрту резолуције којом се позива на одрживи прекид ватре у Појасу Газе како би се дало више времена да се одговори на примедбе Сједињених Америчких Држава.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 18.12.2023
СБ УН одложио гласање о резолуцији којом се позива на одрживо примирје
Савет безбедности Уједињених нација одложио је данас гласање о нацрту резолуције којом се позива на одрживи прекид ватре у Појасу Газе како би се дало више времена да се одговори на примедбе Сједињених Америчких Држава.
Гласање о нацрту резолуције требало је да буде одржано данас, међутим амерички представник је рекао да САД не могу да подрже позив на примирје, али да би могле да прихвате привремени прекид ватре, преноси „Гардијан“.
Представници арапских земаља, које су саставиле нацрт резолуције, рекли су да су охрабрени приступом Вашингтона који сугерише да Сједињене Државе покушавају да пронађу формулацију коју би могле да подрже, а не да једноставно ставе вето на резолуцију, што су у више наврата већ учиниле.
22:23 18.12.2023
21:29 18.12.2023
Јордански краљ: Вашингтон може да одигра важну улогу у окончању сукоба у Гази
Јордански краљ Абдулах изјавио је данас да Вашингтон може да одигра кључну улогу у окончању израелске војне операције у Гази, инсистирањем на моменталном прекиду ватре.
На састанку са начелником Здруженог штаба америчких оружаних снага, генералом Чарлсом Брауном у Јордану, размотрена су и питања регионалног развоја и борбе против тероризма.
„Договорено је јачање одбрамбене и војне сарадње две земље, као и регионални развој. Краљ Абдулах је нагласио улогу САД у настојању да се постигне тренутни прекид ватре у Гази“, стоји у саопштењу из Канцеларије јорданског монарха, преноси Танјуг агенцију Петра.
20:16 18.12.2023
Хамас објавио видео на којем се види како израелски таоци моле за ослобађање
Наоружано крило Хамаса објавило је данас једноминутну видео поруку путем свог налога на Телеграму, у којој је приказано троје старијих израелских талаца како моле за њихово ослобађање.
Један од њих, који се представио као Хајем Бери, стар 79 година, навео је да га држе заједно с другим старијим таоцима са хроничним болестима, као и да сви живе у веома тешким условима, пренео је Ројтерс.
Агенција наводи да је он, говорећи на хебрејском језику у око камере, на снимку седео поред још двојице људи отприлике исте старости.
„Ми смо генерација која је изградила темеље Израела и покренули смо нашу војску, па стога не разумемо зашто смо овде напуштени“, рекао је он.
У наставку снимка затражио је да он и његови сапатници буду ослобођени, без обзира на цену и без икаквих услова, јер не желе да буду жртве као директна последица војних ваздушних напада Израелских одбрамбених снага (ИДФ).
„Не дозволите да остаримо овде“, поручио је он заједно с другом двојицом поменутих мушкараца, чиме је видео и завршен.
19:45 18.12.2023
Израелски министар одбране: Прелазимо у следећу фазу војних операција у Гази
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да ће Израел постепено прећи у следећу фазу војних операција у Гази у којој ће локалном становништву бити омогућено да се врати на север области.

„У свакој области у којој будемо остварили своје циљеве моћи ћемо постепено да пређемо у следећу фазу да почнемо да радимо на враћању локалног становништва“, рекао је Галант на заједничкој конференцији за медије са америчким министром одбране Лојдом Остином, преноси „Ројтерс“.

Он је додао да су израелске снаге направиле веома значајна достигнућа на бојном пољу против палестинске групе Хамас. Према његовим речима, израелска војска делује у складу са међународним правом и ради на смањењу цивилних жртава.
Говорећи о хуманитарној ситуацији у Појасу Газе, Галант је рекао да се најхитније хуманитарно питање тиче талаца које Хамас држи у тој области.
19:05 18.12.2023
19:02 18.12.2023
Брод Галакси лидер - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Расту трошкови, бродови плове око Африке: Напади у Црвеном мору праве хаос у поморској трговини
18:59 18.12.2023
Француска: Резолуцију УН о Либану морају да имплементирају обе стране
Резолуцију 1701 Савета безбедности Уједињених нација о Либану би требало да примене и Либан и Израел, изјавила је данас француска министарка спољних послова Катарина Колона.
Овом резолуцијом је забрањено коришћење неовлашћеног оружја између реке Литани и границе између Либана и Израела коју надгледају УН, преноси Ројтерс.
Према Резолуцији 1701, либанска војска је одговорна за безбедност на својој страни границе, што је зона у којој су све наоружане групе, укључујући Хезболах, забрањене, пренео је Танјуг.
18:58 18.12.2023
Министарство здравља Газе: Неопходна евакуација више од 5.000 рањених
Министарство здравља у Гази упозорило је данас да најмање 5.000 рањених особа треба евакуисати из Појаса Газе.
Представник Министарства здравља те енклаве Ашраф ел Кудра је напоменуо да је ситуација у склоништима за расељена лица катастрофална због ширења болести и недостатка медицинске неге. Он је поновио позив међународним организацијама да обезбеде лекове и гориво како би болнице могле несметано да раде.
Светска здравствена организација (СЗО) пријавила је нагли пораст акутних респираторних инфекција, дијареје, вашки, шуге и других болести које се брзо шире, као и да је 11 од 36 болница у Гази делимично у функцији, од којих се само једна налази на северу Појаса, пише Ројтерс.
Палестинско министарство здравља је претходно известило да је од почетка сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе и током ескалације тензија на Западној Обали настрадало више од 19.000 људи, пренео је Танјуг.
Према информацијама Министарства здравља у Гази најмање 18.787 људи је убијено у палестинској енклави, а минималан број рањених износи 50.897.
15:38 18.12.2023
15:23 18.12.2023
14:55 18.12.2023
Израелски авиони нападају локације Хезболаха
Израелска војска каже да су борбени авиони извели нападе на још неколико локација Хезболаха у јужном Либану, као одговор на данашње нападе на граници, преноси Тајмс оф Израел.
Наводи се да мете укључују ракетне бацаче, војну зграду и другу инфраструктуру која припада Хезболаху.
14:10 18.12.2023
Хјуман рајтс воч: Израел намерно изгладњује цивиле у Гази
Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (ХРВ) оптужила је данас Израел да намерно ускраћује Палестинцима храну, воду и друге неопходне потрепштине, оцењујући да је изгладњивање цивилног становништва ратни злочин.
Истовремено, ова организација позива светске лидере да реагују на овакву ситуацију у Гази.
Директор ХРВ за Израел и Палестину Омар Шакир изјавио је данас да постоји најмање пет доказа да Израел намерно изгладњује Палестинце у Појасу Газе и да је то ратни злочин. Као доказе је, између осталог, навео то што се више од два месеца блокира улазак хране и воде у Појас Газе, и што се дозвољава улазак само мале количине помоћи. То је документовано више од два месеца, рекао је Шакир за Ал Џазиру.
13:47 18.12.2023
13:18 18.12.2023
Италија осудила убиство две католкиње у Појасу Газе
Италијански министар спољних послова Антонио Тајани критиковао је данас израелске снаге због снајперске ликвидације две жене унутар парохије Свете породице у Појасу Газе, рекавши да такве акције не помажу Израелу у рату са Хамасом.
"(Израелски) снајпериста је упуцао две жене унутар цркве. Ово нема никакве везе са борбом против Хамаса, јер је сигурно да се терористи не крију у хришћанским црквама", рекао је Тајани.
Римокатоличка Јерусалимска патријаршија, католичка црквена власт у Светој земљи, раније је потврдила да су снајпером убијене две жене, Нахида Калил Антон и њена ћерка Самар.
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одбациле су у недељу тврдње да су гађале ову католичку парохију у Појасу Газе, истичући да ИДФ "не гађа цивиле, без обзира на њихову веру", наводи се у извештају дневника Тајмс оф Израел.
12:55 18.12.2023
Шеф Мосада Дејвид Барнеа састаће се у Варшави са директором ЦИА Билом Бернсом и катарским премијером шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем у напорима да се пронађе нови споразум о таоцима, преноси Тајмс оф Израел.
Катар је био кључни посредник у првом споразуму о таоцима у којем је 105 цивила ослобођено из заробљеништва Хамаса у Гази, док је Израел ослободио 240 палестинских затвореника - жене и децу.
12:23 18.12.2023
Четири Палестинца убијена у текућој израелској рацији на Западној обали
Четири Палестинца су убијена у данашњој израелској војној рацији у избегличком кампу Фара, јужно од града Тубаса на Западој обали, саопштило је министарство здравства палестинске самоуправе, пренео је Ројтерс.
12:03 18.12.2023
11:29 18.12.2023
Израелске снаге (ИДФ) су саопштиле да је од почетка рата у Појасу Газе 7. октобра, контрола ваздушног саобраћаја Израелског ваздухопловства идентификовала и осујетила више од 100 ваздушних претњи, укључујући дронове и крстареће ракете.
Претње су оборене борбеним авионима и другим средствима противваздушне одбране, наводи ИДФ.
10:56 18.12.2023
Израелски таоци које је убио ИДФ имали истакнут натпис СОС
Три израелска таоца које су у петак у Гази грешком убили израелски војници (ИДФ), претходно су искористили остатке хране да напишу СОС позив у помоћ, саопштиле су данас израелске одбрамбене снаге.
У саопштењу се наводи да су тројица мушкараца, талаца Хамаса, боравили неко време у згради поред које су убијени, преноси Би-Би-Си.
Израелски званичници су признали да је ликвидација тројице талаца, који су држали белу заставу за натписом СОС, представљала кршење "правила службе".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала