Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто се „Национално окупљање“ скупило испод цензуса

© Sputnik / Лола ЂорђевићБошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски
Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Изборни неуспех коалиције „Национално окупљање“, коју чине Заветници и Двери, има неколико узрока, сматрају аналитичари. Ова коалиција бирачима је понудила исувише „меку“ националну причу, а сличне теме су већ „потрошили“ Војислав Коштуница, па донекле и Слободан Милошевић.
Ако је најпријатније изненађење протеклих избора покрет „Ми – глас из народа“, коалиција „Национално окупљање“ сасвим сигурно је најнепријатније. По свему судећи, Двери и Заветници неће имати посланике

Исувише „мека“ национална прича

Овакав резултат „Национално окупљање“ је, према тумачењу политичког новинара, аналитичара и извршног директора „Демостата“, Зорана Пановића, заслужило јер је бирачима понудило, како каже, исувише „лајт“ верзију националне приче. Бирачима се то није допало и изабрали су између коалиције НАДА окупљене око Демократске странке Србије и „Ми – глас из народа“.

„Онда се десница поделила на једну, потенцијално демократску десницу, групацију око Милоша Јовановића, која има потенцијал да се еманципује и пређе у ред демократске опције, као што је био Војислав Коштуница, док Несторовић задовољава добар део бирачког тела који желе „хард“, тврду опцију која је сада у налету“, објашњава Пановић.

Са друге стране, напомиње он, све странке које су се децидно одредиле за одбацивање Охридског споразума доживеле су пораз и нису прешле цензус – поред „Националног окупљања“, то су и Народна странка, коалиција „Добро јутро Србијо“, па и СПС.
Такође, на резултат „Националног окупљања“ утицало је и то што се тзв. национална опозиција није објединила и на изборе изашла у једној колони.
„Има истраживања, и Демостат је то показао, да би национална опозиција, да је изашла заједно, у синергији имала чак око 15 одсто. Имали би огроман резултат. Али, очито да неко има контролни пакет акција на том пољу политичког спектра и није дозволио тој опозицији да иде заједно. У том смислу, немогуће је било да сви прођу“, констатује Пановић.

„Национално окупљање“ је све лоше конципирало

За аналитичара Дејана Вука Станковића, политика коалиције „Национално окупљање“ рециклажа је политике Коштуница-Милошевић, која је сада испричана на неинтелигентан начин. Подразумевали су да ће прећи цензус, а нису схватили да СНС, како Станковић каже, држи кључеве деснице у Србији.
Према његовим речима, „Национално окупљање“ је могло да пређе цензус само ако нису окрзнути негативном кампањом СНС– прошли пут, 2022, било је тако, на овим изборима СНС је водио негативну кампању против њих.

„Све су лоше конципирали; немају да понуде ништа иновативно осим пар фраза да треба одбити француско-немачки план и ништа више. Дакле, једна, у суштини празњикава прича, прилично неуверљиво испричана, очигледно са лидерима који имају лимите у бирачком телу који нису нешто посебно маркетиншки инвентивни “, каже Станковић.

Где је економски програм?

На прошлим изборима, власт је била спремна да странкама које су на овогодишњим изборима биле чланице „Националног окупљања“ отвори врата да се не би поновио парламент из 2020. који је био без опозиције. Да се „Национално окупљање“ ујединило са коалицијом НАДА, обе групације би дошле до бољег резултата. Овако, коалиција је остала без могућности да задржи парламентарни статус.
„Друга суштинска грешка је то што су показали склоност да сарађују са рестловима Демократске странке окупљеним у коалицију „Србија против насиља“. Тиме су потрли идеолошки битне разлике за њихово бирачко тело. Дакле, неубедљиво лидерство, једно помало аматерско подразумевање и недостатак нечег специфичног због чега би неко гласао за њих, довео је до тога да остану без парламентарног статуса“, сматра Станковић.
Уз то, „Национално окупљање“ нема економски програм, што је, додаје наш саговорник, у временима кризе веома важно. Тако да наизглед изненађујући лош резултат има своје објашњење, закључује Станковић.
Милица Ђурђевић Стаменковски - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2023
СРБИЈА
Милица Ђурђевић Стаменковски: Нема савеза са прозападним снагама – не допуштамо растакање Србије!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала