- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Архитекта као цртач и сликар: Изложба цртежа и фотографија познатих српских и светских архитеката

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтари и нови Београд кроз фасаде
Стари и нови Београд кроз фасаде - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Живимо у ери када рачунарски програми израде виртуелних приказа архитектуре и компјутерско пројектовање потискују у други план ауторске ручно израђене архитектонске цртеже.
Данашњи архитектонски пројекти произведени су у дигиталној форми, по правилу су резултат рада специјализованих рачунарских стручњака, а не архитеката-пројектаната, због чега на њима не постоји одраз оригиналне руке и изворне идеје архитекте.
Зато је потребно обновити сећање на овај сегмент архитектуре који нестаје.
Са тим циљем 26. децембра у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Архитекта као цртач и сликар“ аутора Слободана Малдинија и Софие Ланцош Малдини.
Идеја изложбе „Архитекта као цртач и сликар“ афирмише цртеж и слику као изворни и најзначајнији ликовни израз архитеката, не само у прошлости, већ и будућности.
Поставка је резултат вишедеценијског пројекта Слободана Малдинија и Софие Ланцош Малдини током којег су прикупљали цртеже, скице, крокије, писма и фотографије које су израдили познати српски и светски архитекти и ликовни уметници.
© Фото : Спутњику уступила САНУАрхитекта као цртач и сликар: Изложба цртежа, скица, писама и фотографија познатих српских и светских архитеката
Архитекта као цртач и сликар: Изложба цртежа, скица, писама и фотографија познатих српских и светских архитеката - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Архитекта као цртач и сликар: Изложба цртежа, скица, писама и фотографија познатих српских и светских архитеката
Прве скице Слободан Малдини добио је на поклон давне 1977. године за време студијског боравка у Италији, а колекцију је проширио крокијима излагача на Париском бијеналу 1985. године на којем је и сам учествовао, као и цртежима великана српске архитектуре са којима је заједнички излагао на просторима некадашње Југославије.
Своју колекцију употпуњавао је на кратким, понекад случајним сусретима са познатим ствараоцима, који би му тим приликама посветили своју скицу. Данас се у њој налазе цртежи и документи многих познатих архитеката.
На изложби су представљена дела из личне колекције Слободана Малдинија, колекција Музеја науке и технике, Музеја града Београда, Фондације Милан Злоковић, приватних колекција Милоша Вујасиновића, Нинка Радосављевића, Ђуре Поповића и многих других.
Посетиоци ће моћи да виде радове Андре Стевановића, Константина Јовановића, Петра Бајаловића, Николе Несторовића, Ле Корбизјеа Шарл-Едуар Жанре-Грија, Драгутина Инкиострија Медењака, Александра Дерока, Николе Несторовића, Милоша Бабића, Миладина Прљевића, Милана Злоковића, Иве Куртовића, Бранислава Којића, Драгише Брашована, и других.
Изложбa ће трајати до 14. фебруара 2024. године.
Позивница за изложбу „Никола Добровић – Под заставама модерних покрета“ - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
КУЛТУРА
Изложба „Никола Добровић – Под заставама модерних покрета“ од 24. маја у Галерији САНУ
Хотел Москва, арх. Јован Илкић и П. К. Бергстресер - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
КУЛТУРА
Од касабе до метрополе: Како је Београд тежећи модерном сачувао национални стил
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала