- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопни воз Јенисеј у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски признао пораз у контраофанзиви; Експлозије одјекнуле у предграђу Кијева

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 664. Руске специјалне снаге „Ахмат“ заузеле су узвишења код Артјомовска у Доњецкој Народној Републици. Одбијен напад дрона на Московску област, три дрона оборена и изнад Брјанске области Русије. Пошто је изгубио помоћ Запада, Кијев ће бити приморан да с Москвом преговарао миру, под њеним условима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:37 19.12.2023
Експлозије су одјекнуле у предграђу Кијева, дејствовао систем ПВО, саопштила је градска војна администрација Кијева на свом Телеграм каналу.
Други детаљи нису наведени.
У седам региона Украјине, укључујући Кијев, проглашена је узбуна за ваздушни напад.
21:43 19.12.2023
Оружане снаге Украјине гранатирале су село Вјазово у Белгородској области, а према прелиминарним подацима није било жртава, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.
21:42 19.12.2023
Зеленски признао пораз у контраофанзиви
Украјинска војска је претрпела пораз током контраофанзиве јер је унапред откривен правац главног напада, рекао је председник Украјине Владимир Зеленски.
„Имали смо потешкоћа на југу јер су сви говорили који су нам циљеви. Током свих месеци сви су говорили куда идемо, шта је најбоље. Ништа страшно, тамо на југу је топло, зима касно стиже, има довољно оружја. Са Русијом , који има више оружја, то не функционише тако“, рекао је он.
Зеленски је додао да неће износити детаље одбрамбених и офанзивних акција украјинских Оружаних снага за следећу годину.
21:36 19.12.2023
Украјину чека тешка зима
Украјину чека изузетно тешка зима, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
„Почиње оно што ће, како очекујемо, бити веома тешка зима“, казао је Милер.
Он је напоменуо да америчка администрација чека да Конгрес до краја године одобри захтев за помоћ Кијеву.
„То остаје циљ и приоритет... „Немамо никакав магични ћуп одакле би могли да наставимо да црпимо (средства) ако Конгрес не усвоји тај закон“, рекао је Милер.
21:32 19.12.2023
Француска намерава да почетком 2024. године почне са обуком украјинских пилота за управљање ловцима, саопштило је у уторак француско Министарство одбране.
Међутим, није прецизирано о којим летелицама је реч и у којим земљама ће украјинска војска пролазити обуку.
Такође је саопштено да Француска следеће године намерава да прошири програм обуке украјинских војника.
21:31 19.12.2023
Зеленски о преговорима
Питање преговора са Русијом о решавању сукоба сада није актуелно, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски, преноси „Страна.уа“.
„Имамо формулу мира. Првих пет тачака је разрађено на састанку на Малти, следеће ће бити разрађене на састанку у Швајцарској", рекао је Зеленски.
Како је додао, тренутно се разрађује заједнички став Кијева и 50 земаља о том документу. Чим буде формулисан, предаће се Русији.
18:47 19.12.2023
Експлозије у Кировограду и Одеској области.
18:31 19.12.2023
Украјинска војска се налази у тешкој ситуацији на харковском правцу, написао је на свом Телеграм каналу командант Копнене војске Украјине генерал-пуковник Александар Сирски.
"Свакодневне јуришне операције не престају у подручју Синковке (село у Купјанском округу у Харковској области). Ситуација је тешка", написао је он.
Према његовим речима, Оружане снаге Украјине морају да се боре у условима премоћи руске војске и по бројности и по наоружању.
18:21 19.12.2023
Улазак у НАТО „у деловима“ представља „висок ризик“ за Украјину и „глупост“, рекао је Владимир Зеленски на конференцији за новинаре.
Он је јасно ставио до знања да то може довести до директног сукоба Алијансе и Руске Федерације, пошто Кијев не признаје изгубљене територије као руске.
"Шта ће бити ако део Украјине буде у НАТО? Мислим да су то велики ризици за нас. Путин ће ући, и почеће рат са НАТО-ом. Питање је да ли ће се земље НАТО борити за део украјинске територије, који ће имати неки статус у НАТО-у? Јер ми не признајемо окупиране територије као руске“, рекао је председник.
Он је навео и да нико није позвао Украјину у НАТО.
"Сви ови сигнали су глупости, нешто нејасно", пожалио се он.
17:28 19.12.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да су војна команда и генералштаб Оружаних снага Украјине, на челу са Валеријем Залужним, затражили од њега да мобилише још 450-500 хиљада људи. Међутим, он још није одобрио ову одлуку.
14:24 19.12.2023
Санкције ЕУ против Русије штете првенствено европским потрошачима, за њих поскупљују финални производи, јер су други добављачи, схватајући ситуацију, заинтересовани за профит и додатне преференције; генерално, центар доношења одлука о санкцијама је ван логике и удаљен је од Европе, изјавио је за Спутњик потпредседник Владе Русије и министар индустрије и трговине Денис Мантуров.
„Оно што се дешава јесте да је у првом плану нарушавање економских и кооперативних веза. Они производи који се или производе или купују од алтернативних добављача, наносе штету, пре свега својим потрошачима, јер ће цена ових финалних производа за европско тржиште бити скупља. Куповаће их од других светских произвођача који ће, наравно, стварати додатни профит и стварати додатне могућности и преференције за себе“, прокоментарисао је Мантуров тему санкција.
11:06 19.12.2023
Снаге ПВО одбиле су напад дрона у Одинцовском градском округу, саопштио је градоначелник Москве Сергеј Собјањин.
„На месту пада крхотина летелице, према прелиминарним информацијама, нема жртава ни штете“, истакао је Собјањин.
Он је прецизирао да су екипе хитних служби на терену.
Министарство одбране Русије потврдило је да су системи ПВО у 12.35 часова уништили украјински дрон у Московској области.
11:01 19.12.2023
Украјински војници пуцају из хаубице цезар - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Специјална операција у Украјини
Западни медији: Кијев не може да оствари продор на бојном пољу
09:50 19.12.2023
Руски ПВО системи оборили су украјинску беспилотну летелицу изнад Калушке области, саопштило је руско Министарство одбране.
09:46 19.12.2023
09:05 19.12.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
На купјанском правцу одбијено је 8 украјинских напада на подручју Синковке. Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 60 припадника и тенк;
На краснолиманском правцу одбијено је пет напада, противник је изгубио готово 185 људи и два борбена возила пешадије;
На доњецком правцу одбијена су три напада на подручју Марјинке, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 180 војника и три оклопна транспортера;
На јужнодоњецком працу одбијен је један напад, а украјинске снаге изгубиле су готово 100 војника,
На запорошком и херсонском правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су укупно готово 155 припадника,
Оперативно-тактичка авијација Оружаних снага Русије уништила је складиште горива и радар украјинске војске;
Руски системи ПВО оборили су у протекла 24 часа шест украјинских дронова.
08:44 19.12.2023
Трећа украјинска беспилотна летелица уништена је од јутрос изнад Брјанске области, у нападу није било жртава ни штете, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
08:39 19.12.2023
08:31 19.12.2023
Други од јутрос украјински дрон оборен је изнад Брјанске области око 10 часова, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:26 19.12.2023
У зони специјалне операције види се повећање броја плаћеника из Грузије и Пољске на страни Оружаних снага Украјине, изјавио је за Спутњик војни експерт ипотпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
„Због озбиљног недостатка људства у јединицама оружаних формација Украјине које се налазе у зони борбених дејстава, украјинска команда, поред мобилизације, регрутује и странце. У последње време њихов број у редовима украјинске војске је значајно смањен, али настављају да стижу нови људи“, рекао је Марочко.
Према његовим речима, у року од неколико недеља забележен је долазак група странаца од око 30-50 људи у Дњепропетровск, Харков, Славјанск, Краматорск и Константиновку, који су под контролом Оружаних снага Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала