- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западни медији: Кијев не може да оствари продор на бојном пољу

© SAMEER AL-DOUMYУкрајински војници пуцају из хаубице "цезар"
Украјински војници пуцају из хаубице цезар - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Мало је вероватно да ће Кијев моћи да оствари значајан продор на бојном пољу, чак и ако добије помоћ од САД и ЕУ, пише агенција Блумберг, позивајући се на неименоване званичнике.
„Присталице Украјине и у Европској унији и у Сједињеним Америчким Државама тврде да ће помоћ вероватно бити одобрена у неком облику почетком следеће године. Али мало је вероватно да ће то довести до значајног пробоја на бојном пољу“, рекли су званичници агенцији.
Блумберг напомиње да осим тога, изгледи постају све суморнији.
Безизлазна ситуација на терену чини све јаснијим да би се сукоб могао наставити дуги низ година“, оцењује се у чланку.

Споразум о прекиду ватре

Блумберг такође пише да у Европи сматрају да ће Кијев, пошто је изгубио помоћ, бити приморан да прихвати споразум о прекиду ватре под руским условима.
Агенција цитира неименоване европске званичнике који сматрају да, ако Украјина не добије оружје, Русија ће вероватно настојати да успостави контролу над већом територијом.

„Према њиховим речима, без могућности да се брани, Украјина би могла бити принуђена да прихвати споразум о прекиду ватре под условима Русије“, пише агенција.

Како се наводи у чланку, поред све већег скептицизма јавности према цени подршке Украјини, разочаравајући резултати контраофанзиве Кијева овог лета подстакли су питања да ли су јавно изречени циљеву Кијева да врати под своју контролу све територије које су прешле у Русију заиста реални.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео законску забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Украјинска контраофанзива почела је 4. јуна, а три месеца касније руски председник Владимир Путин је изјавио да „контраофанзива“ не само да је заустављена, већ је претрпела неуспех. Почетком децембра покушаји напада коштали су Кијев губитка од више од 125 хиљада погинулих и рањених војника.
Како је на децембарској великој конференцији Путин рекао, Запад је Украјини дао све што је обећао, па чак и више – за то време руске оружане снаге уништиле су 2,3 хиљаде оклопних возила украјинских Оружаних снага, укључујући 747 тенкова, совјетских и западних („леопард“, „челенџер 2“). Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једном правцу.
Руска артиљерија - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Кијев и савезници више немају план да победе у сукобу са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала