- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Извозници разматрају опције транспорта док трају напади Хута у Црвеном мору

© AP Photo / Satellite image ©2023 Maxar TechnologieОбале Црвеног мора код Јемена
Обале Црвеног мора код Јемена - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Након што су јеменски Хути појачали нападе на бродове у Црвеном мору, што увећава проблеме око транспорта прекоокеанског терета, извозници се боре да пронађу начине, укључујући и ваздушне путеве, како би витално важну робу допремили до купаца.
Компаније сада покушавају да пређу на такозвани интермодални транспорт да би одржале глобалне ланце снабдевања, што укључује комбиновани морски и ваздушни пут, навео је Ројтерс.
Главни оперативни директор за ваздушни транспорт водећег немачког шпедитера „Хелман Ворлдвајд Логистикс“ Јан Клајн Ластхуес каже да то значи да роба прво треба да се транспортује морем до луке у Дубаију, одакле се превози ваздушним путем.
„Овај алтернативни пут омогућава купцима да избегну опасну зону у Црвеном мору и дуго путовање око југа Африке“, рекао је Клајн Ластхуес.
Навео је да су многи трговци, посебно у модној индустрији, већ променили начин увоза, напуштајући поморски транспорт као доминантан вид, пренео је Танјуг.
Хути из Јемена, које подржава Иран, појачали су нападе на бродове у Црвеном мору, које су започели 19. новембра како би исказали подршку Хамасу док се наставља израелска војна офанзива у Гази. Напади су пореметили кључну трговинску руту која повезује Европу и Северну Америку са Азијом преко Суецког канала и драстично увећали трошкове транспорта, јер компаније настоје да своју робу пребацују алтернативним и често дужим рутама.
Погледајте и:
Хути - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Напади на бродове у Црвеном мору могу да подигну светске цене нафте
Лансирање ракете Марк 31 са америчког носача авиона Двајт Ајзенхауер - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
СВЕТ
Покренута специјална операција против Хута у Црвеном мору
Присталице Хута у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Општа мобилизација на северу Јемена, Хути припремају борце за Газу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала