- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Европски континент постао поприште сукоба Запада и Русије

© AP Photo / Efrem LukatskyАмерички разарач "УСС Рос" на војним вежбама у Црном мору
Амерички разарач УСС Рос на војним вежбама у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Постоје изгледи за јачање конфронтације Запада и Русије у политичкој и економској области, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије и први заменик министра одбране генерал армије Валериј Герасимов.
„Европски континент постао је поприште сукоба Запада и Руске Федерације у политичкој и економској сфери. Убрзана интеграција Шведске и Финске у Алијансу, повећање војног присуства трупа НАТО-а у источној Европи, на Балтику и региону Црног мора, као и на Арктику, негативно утичу на ситуацију у Европи са изгледима за интензивирање конфронтације“, рекао је Герасимов на брифингу за стране војне аташее о активностима руског Министарства одбране у 2023. години.
Герасимов је истакао да се Запад држи курса ка стратешком поразу Русије, због чега је примена мера изградње поверења у области европске безбедности изгубила на значају.
Он је додао да руска страна остаје посвећена испуњавању својих обавеза за спречавање инцидената, као и да одржава постојеће линије везе за реаговање на кризне ситуације.
Према његовим речима, војно-политичка ситуација доживљава велике промене, формира се нови мултиполарни свет, а хегемонија Сједињених Америчких Држава и њихових савезника постаје прошлост.
Он је рекао да Вашингтон, по сваку цену, настоји да сачува „западноцентричну структуру изградње светског поретка“, обезбеди глобалну доминацију и могућност да диктира услове другим земљама, потискујући њихове легитимне интересе у области безбедности.

Јачање западног војног присуства на Арктику

Запад такође повећава своје војно присуство на високим ширинама Арктика и развија војну инфраструктуру у близини руских граница, рекао је Герасимов.
„Сједињене Америчке Државе и НАТО фокусирали су своје напоре на обезбеђивање своје доминације на Арктику и обуздавање Руске Федерације у региону. У те сврхе ‘колективни Запад’ повећава своје војно присуство на високим географским ширинама и развија војну инфраструктуру у близини граница Руске Федерације. Као резултат тога, повећава се конфликтни потенцијал у региону“, нагласио је генерал.
Он је истакао да се „територија Финске и Шведске све више користи за распоређивање НАТО трупа и њихово брзо јачање у областима које се граниче са Русијом“.
„Скрећем вам пажњу да присуство Оружаних снага Руске Федерације на Арктику није повезано са демонстрацијом војне силе, већ са осигурањем безбедности економског развоја региона, укључујући пловидбу у водама Северног морског пута и реализације пројеката у области истраживања и експлоатације природних ресурса“, истакао је начелник Генералштаба.
Он је додао да Русија систематски развија војну групу на Арктику, стварајући и модернизујући неопходну инфраструктуру.
„Урађен је додатни посао на поједностављивању правила за пролазак страних ратних бродова дуж Северног морског пута. У јуну ове године унете су измене у одговарајућа правила пловидбе“, објаснио је Герасимов.
Генерал је приметио и да је конфликтни потенцијал у Азијско-пацифичком региону нагло порастао.
„Главни разлог за то су дејства западних земаља која имају за циљ подривање безбедносне архитектуре оријентисане на АСЕАН која се овде развила и која је доказала своју ефикасност“, објаснио је Герасимов.
Он је додао и да се примећује повећање војног потенцијала НАТО-а у Азијско-пацифичком региону.
„Постоји повећање тензија према сценарију који је оркестрирао Вашингтон око Мјанмара, Тајвана и Корејског полуострва, заоштравање територијалних спорова у Јужном кинеском мору, као и коришћење конфликтних ситуација од стране Запада за пумпање региона стратешким оружјем“, констатовао је Герасимов.
Такође, сарадња САД, Велике Британије и Аустралије у оквиру АУКУС-а наноси штету глобалном режиму неширења оружја за масовно уништење, додао је генерал.
„Сарадња у оквиру АУКУС-а омогућава земљама-учесницама не само да модернизују своје оружане снаге у области конвенционалног наоружања, већ и да развију своју нуклеарну компоненту, што је штетно по глобални режим непролиферације оружја за масовно уништење“, оценио је Герасимов.
У септембру 2021. године, Аустралија, САД и Велика Британија објавиле су стратешко партнерство АУКУС, фокусирајући се на стварање аустралијске флоте нуклеарних подморница до касних 2030-их.
У емисији “Мој поглед на Русију” погледајте спрема ли се НАТО за нови рат са Русијом или за капитулацију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала