Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти одговорио Лајчаку објавом са седам тачака

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Следеће године могу да напишем модеран европски нацрт статута ЗСО, уз консултације са својим министрима за заједнице и повратак и локалну самоуправу, Ненадом Рашићем и Ељбертом Краснићијем, поручио је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти поводом интервјуа специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.
Курти је на друштвеним мрежама објавио седам тачака које се, према њему тичу нормализације односа, а у оквиру њих се осврнуо и на јучерашњи интервју Лајчака у ком је он навео да „није неопходно да Србија потпише статут ЗСО јер он треба да буде интерни документ Косова“.
У првој тачки Курти наводи да је „апсолутни приоритет за Владу безбедност Косова, територијални интегритет и живот и добробит грађана без разлике“, преноси Косово онлајн.
"Закључци истрага о терористичком и злочиначком нападу од 24. септембра у Бањској и Звечану, када је убијен наредник Африм Буњаку, морају се одмах објавити. Милан Радоичић и припадници његове паравојне групе морају бити предати косовским властима", наводи Курти у тачки два.
У трећој каже да се нада да ће ЕУ и САД увести санкције Србији.
"Посебно њеном председнику Александру Вучићу, због непријатељског и агресивног понашања и деловања према Косову, због ескалације на северу наше земље и одустајања од Основног споразума (путем писма председнице Владе Србије Ане Брнабић од 14. децембра)", навео је Курти.
Затим је поновио захтев да се тзв. Косову укину санкције ЕУ и САД и да оно добије статус кандидата за ЕУ и у Партнерству за мир.
"Речено ми је да Србија треба да прихвати и нацрт статута Асоцијације. Према последњој изјави европског емисара Мирослава Лајчака, пошто је нацрт статута само унутрашње питање Косова, у наредних годину дана могу да напишем модеран европски нацрт уз консултације са својим министрима Ненадом Рашићем (за заједнице и повратак) и Ељбертом Краснићијем (Администрација локалне самоуправе)", написао је Курти.
У тачки шест он наводи да би Основни споразум (са Анексом за имплементацију) за нормализацију односа између тзв. Косова и Србије могао да буде потписан на Самиту Европског савета 21. и 22. марта 2024. године.
"Верујем да ће се Брисел и европски емисар Лајчак много више бавити председником Србије Вучићем који је иступио из Основног споразума од 27. фебруара 2023. (путем писма премијерке Ане Брнабић), уместо да се врши притисак јавности на нас опцијама које претварају демократско и проевропско Косово у проблематичну тему", навео је Курти у седмој тачки.
Погледајте и:
 Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
СРБИЈА
Лајчак: Рок за спровођење Споразума о нормализацији крај јануара 2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала