- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава Запад: Заплена руске имовине довешће до глобалне финансијске кризе

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаНовац
Новац - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Западне иницијативе за заплену руске имовине довешће до глобалне финансијске кризе уколико буду реализоване, упозорио је потпредседник Савета федерације Русије, сенатор Константин Косачов.
„Још једна суманута иницијатива администрације Џозефа Бајдена – да се заплени имовина руске Централне банке и да се та средства пошаљу Украјини. На крају ће сви изгубити. Наступиће још једна светска финансијска криза. То је још један корак ка потенцијалном општем хаосу и деструкцији“, написао је Косачов на Телеграму.
Он је истакао да се „ствара опасан преседан који ће задати ударац читавом финансијском светском систему, почевши од ММФ-а, Светске банке, Волстрита, Европске централне банке“ и слично.
Међутим, по речима Косачова, уколико Запад реализује намеру за заплену руске имовине, одмазда Русије ће ускоро уследити.
„У нашој земљи су непријатељске земље током година 'пријатељства' оставиле знатну количину имовине која је већ замрзнута и чека свој тренутак“, поручио је сенатор.
Поред тога, конфискација руске имовине биће лош сигнал за друге земље, на пример, за Кину или Саудијску Арабију јер ће то значити да није безбедно да се државна имовина чува у еврима или доларима што значи да је треба хитно повући, примећује Косачов.

Нема правног основа за заплену руске имовине

Он је поручио Западу да не „фантазира“ јер једноставно не постоје правне основе „за спровођење принудних радњи у вези суверених средстава Централне банке Русије“.
Косачов је напоменуо да међународно обичајно право шити суверену имовину централних банака у иностранству посебним имунитетом, а подсетио је и на амерички Закон о имунитету страних држава из 1976. године који обезбеђује имунитет страној централној банци.
„Амерички судови су више пута долазили до закључка да тај закон забрањује примену принудних мера против било какве имовине централне банке, чак и ако се користи у комерцијалне, а не у суверене сврхе“, саопштио је Косачов.
Слични закони су, истиче, усвојени и у у Канади, Аустралији, Великој Британији, Француској, Јапану и низу других „партнерских земаља“ САД.
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да ће потенцијална нелегитимна заплена замрзнуте руске имовине на Западу имати озбиљне последице.
Претходно је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби изјавио да САД сматрају да је превремено говорити о могућности коришћења замрзнуте суверене имовине Русије за помоћ Украјини.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система.
Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Кремљ: Конфисковање руске имовине неће проћи без последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала