- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Народно позориште: Милош Лолић режира Нушићеву комедију „Мистер Долар”

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Жељко ЈовановићМилош Лолић
Милош Лолић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Мистер Долар”, по тексту Бранислава Нушића, у режији Милоша Лолића, а премијера је планирана средином марта 2024. године на Великој сцени.
„Актуелност неког текста никада ми није представљала кључни разлог због којег бих га поставио на сцену. Припадам оним редитељима који се за неки текст одлуче, пре свега, због одређених вредности које он носи, попут специфичног третмана језика и говора или некакве игре са оним што подразумевамо као позоришно наслеђе“, каже Милош Лолић.
Међутим, примећује да је Нушићев текст изузетно актуелан:
„Радња се догађа на журци некакве високе класе, односно елите која је истовремено и политичка и финансијска и корумпирана. Без обзира на то што је комад написан пре скоро једног века, његова актуелност је до те мере присутна да не морам, чак, ниједним редитељским поступком да указујем на то“.
Определио се за комад „Мистер Долар“ због тога што садржи много ликова.
„Веома ми је инспиративно што ћу бити у прилици да радим велике групне сцене, а посебно ми је драго што у подели имам тако пуно младих глумаца“, каже редитељ Милош Лолић који ће бити задужен и за идејно решење сценографије.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Жељко ЈовановићПрва проба Нушићеве комедије "Мистер Долар" у Народном позоришту
Прва проба Нушићеве комедије Мистер Долар у Народном позоришту - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Прва проба Нушићеве комедије "Мистер Долар" у Народном позоришту

Главни лик - новац

Као и у већини својих дела, Нушић и у „Мистер Долару“ ангажовано пише, у овом случају, о моћи новца и о томе у којој мери је новац, вечни покретач збивања у свету – дајући му тиме функцију главног лика комада.
И сам наслов представља алузију на значај новца, највећу опсесију како тадашњег друштва с почетка тридесетих година прошлог века, тако и овог, данашњег.
У фокусу комада, у којем се славни српски комедиограф подсмева у лице учмалој и затвореној групи живописних мрачних ликова, скоројевића и лажних буржуја, јестеприча о увређеном адвокату Александру Матковићу који уз помоћ медија жели да уради један „друштвени експеримент”.
Ауторску екипу чине драматург Периша Перишић, сценограф реализатор Мираш Вуксановић, костимограф Марија Марковић Милојев, композитор Невена Глушица и др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).
Улоге су додељене Недиму Незировићу, Теодори Драгићевић, Радовану Вујовићу, Нини Нешковић, Милошу Ђорђевићу, Иви Милановић, Александру Вучковићу, Калини Ковачевић, Драгану Секулићу, Ваји Дујовић, Немањи Стаматовићу, Бојани Бамбић, Вучићу Перовићу, Магдалени Мијатовић, Јовану Јовановићу, Софији Узуновић, Данилу Лончаревићу, Ивани Шћепановић...
Ово ће бити тек друга поставка „Мистер Долара“ у Народном позоришту у којем је праизведен 16. септембра 1932. године, у режији Јосипа Кулунџића.
У великом ансамблу тада су били Витомир Богић, Никола Гошић, Драгутин Петровић, Јован Антонијевић, Милан Стојановић, Мата Милошевић, Жанка Стокић, Владета Драгутиновић, Виктор Старчић, Михаило Васић, Милорад Душановић, Фран Новаковић, Невенка Микулић...
У Народном позоришту ће 2024. бити у знаку Бранислава Нушића, поводом 160 година од његовог рођења.
Представа Сањао сам да сам се пробудио у Народном позоришту у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
КУЛТУРА
Представа о сјају и беди позоришта: Сањао сам да сам се пробудио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала