- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Рестаурисан чувени филм Жике Павловића - „Заседа“

© Фото : Спутњику уступила КинотекаФилм "Заседа" Жике Павловића
Филм Заседа Жике Павловића - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Југословенска кинотека је дигитално рестаурисала чувени филм Живојина Павловића „Заседа“ (1969), а нову копију ће премијерно приказати у оквиру програма „Сезона филмских класика“, у организацији Асоцијације европских филмских архива.
Класик југословенског и српског црног таласа моћи ће да се види на бесплатној пројекцији у сали „Макавејев“ 28. децембра у 20 сати и од 21 сат на „Јутјуб“ каналу Кинотеке.
„Ово је трећи пут да Југословенска кинотека учествује у програму Европске асоцијације филмских архива. До сада се европска публика упознала и са филмовима Косте Новаковића 'Грешница без греха' и 'Клаксон' Кокана Ракоњца, у претходним издањима овог пројекта“, изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотека.
За своје овогодишње учешће у овом значајном европском пројекту Југословенска кинотека је одабрала остварење које је интимно било најдражи Павловићев филм, јер приказује време његове ране младости, а данашњој младој генерацији може бити занимљив из више аспеката - естетских, жанровских, идеолошко-политичких.
„У филму 'Заседа', на врло убедљив и складан начин, укрштају се опсесивне теме опуса Жике Павловића. Кроз свој препознатљив стил, претежно сачињен од комплексних дугих кадрова, редитељ се са лакоћом креће између друштвеног и политичког, са једне, и личног и психолошког плана, са друге стране“, истиче Пантелић.
Главни јунак, млади идеалиста Иве, у изванредном тумачењу Ивице Видовића, одушевљено учествује у обнови земље после Другог светског рата. У жељи да служи револуцији укључује се у безбедносну службу Озна. Међутим, убрзо увиђа махинације каријериста и конформиста, те постаје разочаран и огорчен.
У глумачкој екипи су Милена Дравић, Северин Бјелић, Слободан Алигрудић, Павле Вуисић, Драгомир Фелба.
Филм је снимио Милорад Јакшић-Фанђо, а монтирала Олга Скригин, у продукцији „Центар филма“ из Београда.
На Фестивалу југословенског филма у Пули „Заседу“ су напали партијски филмски критичари, тако да није ушла у биоскопе, мада није званично забрањена.
Филм је на фестивалу у Венецији 1970. године добио диплому CIDALC, а на првом Фесту, 1971. приказан у програму „Конфронтације“, у селекцији Душана Макавејева.
Премијера дигитално рестаурисане „Заседе“ одржава се 28. децембра, на датум када је 1895. године у Паризу одржана прва филмска пројекција на свету.
Тиме се заокружује програм посвећен Жики Павловићу, поводом 90 година од рођења и 25 година од смрти великог редитеља.
Југословенска кинотека је ове јесени приредила велику ретроспективу Павловићевих филмова и објавила монографију о његовом стваралаштву.
Ретроспектива филмова Живојина Павловића у Југословенској кинотеци - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
КУЛТУРА
Ретроспектива филмова Живојина Павловића у Југословенској кинотеци
Секи Саблић, Ђорђу Кадијевићу и Жики Павловићу Златни печат Кинотеке - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
КУЛТУРА
„Златни печат“ Југословенске кинотеке за три велика имена српског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала