Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

РИК: Усвојен предлог да два министарства провере наводе коалиције СПН

© Tanjug / Немања ЈовановићРИК
РИК - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Већином гласова чланова Републичке изборне комисије (РИК), вечерас је усвојен предлог да се министарствима унутрашњих послова, и државне управе и локалне самоуправе упуте дописи са захтевом за хитно одлучивање о позивима за гласање на изборима који су одржани 17. децембра, које је РИК-у доставила коалиција "Србија против насиља".
У корист овог предлога гласало је 19 од 27 чланова РИК.
Председник РИК Владимир Димитријевић је током расправе о захтеву коалиције „Србија против насиља“ за расписивање и спровођење нових избора за Скупштину града Београда, рекао да РИК није надлежан за расписивање избора, а да ће дописи министарствима бити упућени „ради отклањања у јавности изражене сумње да је извршено неко фиктивно пријављивање пребивалишта и уписа бирача у јединствени бирачки списак“.
"Они су надлежни органи за евиденцију пребивалишта грађана и да им изврше проверу позива за гласање који су нам предати уз захтев...та провера би требало да садржи податак, да би отклонио било какву сумњу, када су бирачи уписани у бирачки списак, да се доставе информације о броју бирача уписаних у јединствени бирачки списак по годинама, затим да ли сви бирачи имају ефективно пребивалиште на адресама наведеним у позивима", истакао је Димитријевић.
Како је навео, за оне који немају ефективно пребивалиште на адресама из позива, треба да се достави преглед броја бирача по годинама, од које на тој адреси имају пријављено пребивалиште.
Димитријевић је претходно током седнице рекао да РИК не може расписивати нове изборе у Београду.
Погледајте и:
У најновијем издању емисије „Мој поглед на Русију“ и сазнајте зашто је амерички медиј руског председника прогласио победником
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала