- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјинци све мање добродошли на Западу: Талин спреман и на екстрадицију војно способних

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2023
Пратите нас
Естонија је спремна да изручи Украјинце који су способни за војну службу али не желе да оду из те балтичке државе како би помогли својој земљи у сукобу са Русијом, рекао је министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланемец.
У Естонији се до сада 7.000 мушкараца који су способни за војску пријавило та добијање енког привременог статуса у тој земљи.
„Ако то Украјини буде потребно, Естонија ће бити у стању да пронађе те људе и преда их Украјини“, рекао је министар, преноси ТВ ЕРР.
Он је припремио и предлог екстрадиционог уговора између Талина и Кијева.
Естонија није прва земља ЕУ која је изнела овакав став. Према наводима „Жечпосполите“ Варшава је још у септембру почела са екстрадицијом, претежно особа умешаних у кријумчарење миграната, преноси РТ.
С друге стране, Берлин одбија да пружи подршку Кијеву по овом питању.
Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски рекао је почетком децембра да је војска предложила да буде додатно мобилисано око пола милиона људи, а званичници у Кијеву су сигнализирали да сви Украјинци треба да дају свој допринос у сукобу на одређени начин.
Украјински министар одбране Рустем Умеров је недавно рекао да ће Кијев позвати на дужност све Украјинце тог узраста, укључујући оне који бораве на Западу, упозоривши на санкције уколико се неко оглуши о позив.

Данска: После рата украјинске избеглице неће бити добродошле

Дански имиграциони министар Каре Дибвад изјавио је да украјинске избеглице у тој земљи по окончању сукоба и успостављања мира више неће бити добродошле.
За избеглички статус у Данској се пријавило преко 30.000 Украјинаца према посебном закону који истиче у марту 2025. године. Анкета Универзитета у Копенхагену на узорку од 7.000 испитаника показала је да бар половина избеглица из Украјине жели да остане у Данској чак и кад се сукоб заврши.
У изјави за дневник "Берлингске" министар полиције је рекао да то не долази у обзир и да ће морати да се врате.
"Иако су нам Украјинци културолошки блискији од људи да Блиског истока они се ипак понашају на потпуно другачији начин", констатовао је Дибвад.
Власти у Кијеву су јасно ставиле до знања да желе да им се грађани врате, а Данска "ће то морати да поштује".
Догађаје протекле недеље у емисији „Од четвртка до четвртка“ коментарисао је адвокат Горан Петронијевић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала