- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички нобеловац: Коришћење замрзнуте руске имовине могло би да има катаклизмичне последице

© Sputnik / Aleksander Demyanchun / Уђи у базу фотографијаРуска рубља и амерички долар
Руска рубља и амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Уколико САД употребе замрзнуту руску имовину за помоћ Украјини, то би могло да има „катаклизмичне последице по тренутни систем у којем доминира долар“ и да подстакне људи да штеде у другим валутама, изјавио је добитник Нобелове награде за економију, професор на Универзитету Јејл Роберт Шилер.

„Не могу да убедим себе да је то исправан пут. Осим што ће то бити потврда за руског лидера да је оно што се дешава у Украјини 'прокси рат', то би могло парадоксално да се окрене против Америке и читавог Запада. Какав се сигнал шаље десетинама других земаља које, као и Русија, укључујући земље Г7, своју уштеђевину пребацују у доларе због безбедности и дају је у поуздане руке САД?“, рекао је професор у интервјуу за италијански лист „Република“.

Како је додао, ако Америка данас поступа тако са Русијом, сутра би могла да уради исто било коме.

„То ће уништити ореол безбедности који окружује долар и биће први корак ка дедоларизацији којој многи све више нагињу – од Кине до земаља у развоју, да не спомињем Русију. Свако ко штеди у страној валути биће у искушењу да пребаци новац у јуане, а зашто не и евре“, закључио је Шилер.

Подсећамо, раније је лист „Њујорк тајмс“ саопштио да је администрација америчког председника покренула хитне разговоре са савезницима о коришћењу замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини. Разлог је што Сенат америчког Конгреса не успева да одобри нови пакет помоћи Кијеву, а средстава за то понестаје. Међутим, како лист пише, Немачка, Италија и Француска изразиле су забринутост по питању предаје руских средстава Украјини. Европске земље наводно предлажу да се обрати пажња на још један план, који подразумева извлачење добити од чувања руске имовине.
Погледајте још:
Рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Запад покушава да крађом руских пара порази Русију: Москва има одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала