- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад покушава да крађом руских пара порази Русију: Москва има одговор

© Sputnik / Iliya PitalevРубља и поглед на Кремљ
Рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Пратите нас
Запад се упушта у конфротацију са Русијом водећи се „ратном логиком“, у покушају да нанесе снажан ударац руској економији. Све у име победе, све у име наношења стратешког пораза Русији, оцењује експерт Борис Шмељов, коментаришући вест да Немачка намерава да конфискује више стотина милиона евра руских пара за пуњење своје државне касе.
Међутим, Русија може да одговори по систему – „клин се клином избија“, додао је он.
Руски стручњаци оцењују да је свака заплена руске имовине опасан преседан, који ће повући негативне последице по цео глобални финансијски систем и задаће ударац западним земљама. Између осталог, то се Западу може вратити као бумеранг, јер страни инвеститори могу престати да улажу свој новац у привреде ЕУ и САД, пошто више неће бити гаранција за очување и враћање тих средстава.
Шмељев предвиђа да ће Немачка започети заплену руске имовине и да би ово могао бити „тек почетак“.
„Свака земља (Европске уније) и даље има своје национално законодавство, али ће извршавати политичке инструкције Брисела. Дакле, не само у Немачкој, већ и у другим земљама ће се доносити такве одлуке... Они ће да отму и поделе“, додао је Шмељов.
Има мишљења и да ће Немачка то учинити „по налогу Вашингтона“, пошто су Сједињене Државе себи поставиле циљ да коначно прекину дипломатске и економске односа између Москве и Берлина, дојучерашњим блиских економских партнера. Другим речима, задатак Сједињених Држава је да економски сукоби Русију и Немачку и искључи могућност повратка нормалном дијалогу „на дуге стазе“, на најмање неколико деценија.
Стручњаци такође истичу да је намера Берлина да попуни рупу у буџету покраденим руским новцем корак који је у супротности са међународним правом. Између осталог, одузимање руске имовине представљало би кршење најважнијег принципа који је некада био основа европског правног система – неприкосновености приватне својине.

Немци руским парама попуњавају рупу у буџету?

Немачке власти хоће да одузму више стотина милиона евра руских пара замрзнутих у Немачкој у оквиру санкција уведених после почетка руске специјалне операције у Украјини. Немачко тужилаштво је покренуло процедуру пред судом у Франкфурту, а циљ те процедуре је да се заплени више од 720 милиона евра које је положила руска финансијска институција на банковни рачун у Франкфурту због, како се сумња, покушаја кршења ембарга.
Како пише немачки „Шпигл“, та средства припадају ћерки-фирми Московске берзе и депонована су у нeмaчкој филијали америчке банке ЈП Морган чејс. Наводно, оног дана када се сазнало да ће руска компанија бити стављена на санкциону листу руска компанија је покушала да повуче за средства и да се на тај начин заобиђе санкције ЕУ.
Банка није извршила електронски пренос, а тужилаштво сада захтева „независну процедуру одузимања“, јер је тренутно немогуће кривично гонити одређене појединце за предметно дело.
Сада је на Вишем регионалном суду у Франкфурту да одлучи да ли Немачка може да заплени новац.
До сада се Берлин ограничавао на замрзавање средстава санкционисаних појединаца и фирми, али сада је немачка владајућа коалиција приморана на резове, смањење потрошње и повећања пореза, како би попунила рупу у буџету од 60 милијарди евра. Изгледа да је на прагу да реши макар део проблема.
Политички циљ заплене руске и белоруске имовине у Европи постављен је давно, то је главна ствар која одређује приступ Запада овом питању. Истина, постоје правне препреке у законодавству европских земаља, али то је све премостиво, јер је све подређено конкретном политичком задатку - да се нанесе што већа штета Русији. Зато мислим да ће све формалне препреке бити превазиђене“, рекао је Шмељов.
Од почетка руске специјалне операције западни савезници су замрзли више од 300 милијарди евра руских девизних резерви, а било је чак и предлога да се та средства предају Украјини за сукоб против Русије.

Како ће Русија одговорити Западу

Предлози за заплену руске имовине почели су да се чују на Западу још прошле године, али до сада нису предузети никакви практични кораци у том правцу. Западни медији напомињу да је имовина Централне банке Русије заштићена међународним правом и да би њихова конфискација повукла озбиљне последице по финансијски систем света.
Шмељов предвиђа да ће Русија бити принуђена на узвратне мере.
„Мислим да ће Русија одговорити адекватним мерама, да ћемо усвојити одговарајуће законе и да ће имовина западних фирми такође бити конфискована... То је игра по систему – ‘клин се клином избија’“, предвиђа Шмељов.
Потврде да је такав сценарио могућ стижу и од руских званичника. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да није искључено да ће Москва предузети реципрочне мере у случају да Немачка конфискује активе Русије, док је раније и председник Државне думе Вјачеслав Володин упозорио да ће Русија „одговорити истом мером“ ако Европа украде руска замрзнута средства.
Шмељов процењује да је имовина Европске уније, правних и физичких лица, на територији Русије већа од руске која је тренутно замрзнута у ЕУ.
„Мислим да је имовина Запада - западних фирми, правних лица и привредника - у Русији вредносно већа од руске имовине у Европи. Иначе, о томе смо полемисали давно, када се тек почело причати о могућој конфискацији руске имовине и руских предузећа у иностранству и тада смо закључили да ћемо предузети узвратне мере. Дакле, Русија има много веће могућности конфискације од Запада и генерално, можемо још бити у плусу“, закључио је експерт.
Уништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
РЕГИОН
Експерт: САД јасно да неће сломити Русији ни војно ни економски, желе замрзнути конфликт у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала