- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: ЕАЕС отворен за сарадњу са водећим светским економијама

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Земље Евроазијског економског савеза не изолују се од спољног света и отворене су за равноправну сарадњу са водећим економским силама, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко, говорећи на састанку Врховног Евроазијског економског савета.
„Наше интеграционо удружење отворено је за обострано корисну и равноправну сарадњу са водећим економијама. Не изолујемо се од спољног света, ма колико то неки желели“, рекао је белоруски лидер.
Он је приметио да партнери ЕАЕС граде дијалог на принципима равноправности и поштовања интереса.
„Најновији пример је потписивање споразума о стварању зоне слободне трговине са Ираном. Данас је то највећа економија на Блиском истоку, кључни елемент јужне трговинске руте са Блиским истоком и Јужном Азијом“, истакао је Лукашенко.
Лукашенко је истакао да жели да ЕАЕС у будућности види као један од глобалних полова економске теже.
Белоруски лидер упоредио је ЕАЕС са другим регионалним интеграционим удружењима и рекао да је Савез напреднији у економској интеграцији од Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и БРИКС-а.
„Они немају ову динамику, нису још достигли ниво интеграције који смо ми постигли. Сада је главна ствар да не изгубимо замах“, рекао је Лукашенко.
Он је позвао да се напредује у том правцу како би ЕАЕС био водећа не само регионална, већ и глобална економска организација.
Према његовим речима, важно је да земље ЕАЕС не живе само у садашњости, већ и да јасно схватају циљеве интеграције у догледној будућности.
„Јасно схватамо циљеве интеграције у догледној будућности. На иницијативу руске стране припремљена је декларација којом се дефинишу циљеви развоја Евроазијског економског савеза до 2030. године и интеграције до 2045. године. У строгом духу економског прагматизма, зацртани су конкретни и разумљиви циљеви“, сматра Лукашенко.
Према његовим речима, у циљу развоја декларације потребно је припремити смернице за реализацију планираног.
„Конкретан план. Неће бити лако, али ми ћемо такав план усвојити“, рекао је белоруски председник.
Он је додао да је неопходно дати већу динамику развоју транспортног коридора „Север-Југ“.
„Важно место заузима рад на заједничком развоју транспорта и логистике, дигиталне инфраструктуре држава-чланица (ЕАЕС), повећања транспортне повезаности Савеза са тржиштима трећих земаља која се активно развијају. Повезивање наших инфраструктурних могућности, реализација потенцијала међународних организација и развојних института може и треба да обезбеди решење задатка формирања транспортног, логистичког, трговинског и економског простора на целом континенту“, оценио је Лукашенко.
Према његовим речима, добар пример таквог удруживања напора је транспортни коридор „Север-Југ“ који се реализује на иницијативу председника Русије Владимира Путина и уз учешће Азербејџана и Ирана.
Он је нагласио да овај пројекат ни у ком случају не треба да „остане на папиру“.
Лукашенко је позитивно оценио чињеницу да ЕАЕС обраћа пажњу на питање финансијске подршке пројектима евроазијске сарадње у индустрији из буџета Савеза.
„То је добра вест. Односно, заједно ћемо градити нова предузећа и тиме развијати нашу привреду. Одлука је донета, критеријуми за одабир таквих пројеката су развијени и одобрени“, закључио је Лукашенко.
Лидери Евроазијског економског савеза на седници у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
РУСИЈА
Лидери ЕАЕС одобрили декларацију о развоју Савеза до 2045. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала