- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пливање за Богојављенски крст на Листи нематеријалног културног наслеђа Србије

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICТрадиционално пливање за Богојављенски крст у Нишу
Традиционално пливање за Богојављенски крст у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Шест елемената „живог наслеђа“ Србије – сарачки занат, ћурчијски занат, израда веза „штампујит“, мавање кумбара, свирање на тамбурици самици и пливање за Богојављенски крст уписано је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.
Сарачки занат обухвата скуп знања и вештина у вези са припремом материјала и израдом предмета од коже, првенствено за потребе коњарства.
Ћурчијски занат обухватаскуп знања и вештина прераде и обраде коже и израде предмета од крзна и коже.
„Штампујит“ је врста веза који се изводи техником омчастог бода на плишу, а којим се у Неготинској Крајини и приобаљу Дунава најчешће украшава свечана женска ношња.
Мавање кумбаре - обичај паљења покладних ватри у Сиринићкој жупи у оквиру празновања Белих поклада (Прочке), као и пливање за Богојављенски крст – обичај пливања на отвореним водама, у рекама и језерима, на празник којим се обележава дан Христовог крштења, уписани су као елементи „живог наслеђа“ из домена друштвених обичаја и пракси.
У Национални регистар уписана је и извођачка пракса свирања на тамбурицама / самицама (тамбурицама-самицама) – четворожичним двогласно штимованим тамбурама које представљају део културе српског динарског становништва досељеног на простор Србије.
Одлуку о упису донео је Национални комитет за нематеријално културно наслеђе на основу закључака Комисије за оцену предлога за упис у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, која делује у Етнографском музеју у Београду.
У Националном регистру нематеријалног културног наслеђа већ се налази 57 елемената.
Злакуско лончарство - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
Српски занат стар 300 година на листи баштине човечанства
Гусле - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2018
Певање уз гусле на Унесковој листи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала