- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин дозволио да се подигну заставе на три нова војна брода

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин дао је дозволу да се подигну војно-морнаричке заставе на фрегати „Адмирал Головко“, на малом ракетном броду „Наро-Фоминск“ и на морском миноловцу „Лац Чернавин“. Церемонија је приређена на „Северном бродоградилишту“ у Санкт Петербургу.
Према оцени руског председника, сектор бродоградње у Русији је у успону и прелази на ритмичну серијску производњу борбених бродова разних класа.
„Увођење најновијих бродова у састав флоте још један је доказ да је наша бродоградња у успону и да управо сада прелази на ритмичну, серијску производњу борбених бродова разних класа. То је најважнији, принципијелни корак обнове, развоја наше бродоградње“, рекао је Путин на церемонији.
Путин је додао да се пет фрегата, осам корвета, 13 малих ракетних бродова и више од 50 других бродова различитих класа налазе у разним фазама приправности.
„Овде, у 'Северном бродоградилишту', у току је серијска производња нових фрегата. Од следеће до 2035. године планирана је изградња серије корвета малог и средњег депласмана. У Татарстану, у Зеленодолском заводу, граде се мали ракетни, као и патролни бродови. А у бродоградилишту у Керчу два универзална десантна брода новог пројекта и мали ракетни бродови за Црноморску флоту“, рекао је Путин.
Руски председник је додао да се у бродоградилишту „Јантар“ у Калињинграду граде два велика десантна брода. „До 2035. године планирано је да та серија буде повећана и да се произведе још седам бродова“, рекао је Путин.
Он је, такође, рекао да се у Лењинградској обладсти, у заводу „Пела“, дорађују три мала ракетна брода за Балтичку флоту, а у „Средњоневском бродоградилишту“ морски миноловци.
„На Далеком истоку, у Хабаровском крају, у Амурском бродоградилишту, већ се по поруџбини гради шест корвета, као и четири мала ракетна брода. Разматра се, такође, могућност изградње серије фрегата“, додао је Путин и оценио да ће такав системски рад осигурати стабилан развој сектора бродоградње.
Вишенаменска фрегата „Адмирал Головко“ изграђена је у „Северном бродоградилишту“, по наруџбини Војноморнаричке флоте Русије за вођење борбених дејстава у даљој и ближој морској зони, учествовање у решавању мирнодопских задатака у свим зонама, укључујући океанску.
Фрегата је намењена за гађање разних типова војних бродова, постављање минских препрека, гађање копнених циљева на противничкој територији, за противваздухопловну, противбродску и противракетну одбрану бродова Војне морнарице Русије на подручју борбених дејстава и за друге циљеве.
Брод је опремљен савременим комплексима офанзивног ракетног оружја „калибар“ и „оникс“, ракетним и артиљеријским комплексима, као и најновијим комплексима противподморничког наоружања, системима за радиоелектронску борбу и постављање препрека, има високе маневарске способности и савремени навигациони комплекс.
Мали ракетни брод „Наро-Фоминск“ има висок степен проходности, а његова основна намена била је да плови на мањим дубинама у северном делу Каспијског мора и делте реке Волге, што је омогућено коришћењем пропелера.
Брод за противминску одбрану „Лав Чернавин“ изграђен је по наруџбини Војно-морнаричке флоте, а поринут је у априлу 2023. године. Брод је намењен за потрагу за минама и минским препрекама и њихово уништавање, противминску заштиту бродова, као и за борбу против диверзантских група и противничких средстава, противминско осматрање и друге задатке.
Брод је опремљен артиљеријским уређајем АК-306, који може да изведе 6.000 пуцњева у минути, с максималним дометом од шест километара, ракетним комплексом „игла“, предвиђеним за гађање нисколетећих циљева и хеликоптера, митраљезом „корд“ за паљбу по брзопловећим оклопним морским циљевима, борбу против подводних диверзаната и уништавање плутајућих мина.
Нови аутомат АК-12 Калашњиков - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Руска армија добила модернизоване аутомате „калашњиков“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала