Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шапић: Не желим да дођемо до већине у Београду тајним путевима, јурећи одборнике

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Шапић
Александар Шапић - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Пратите нас
Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће позив за формирање Скупштине Града Београда бити упућен свима, као и да се неће водити никакви тајни преговори око формирања скупштинске већине.
„Немамо шта да кријемо. Напротив, изузетно сам поносан на све што сам у последњих годину и по дана урадио. Уколико не будемо у прилици да дођемо до већине, а ја не желим да до ње дођемо тако што ћемо тајним путевима да јуримо одборнике по Београду, позваћемо све и покушати да се договоримо око даљег развоја Београда. Ту пре свега мислим на оне који су се изјаснили да се неће одрећи дела своје територије, да свој народ неће прогласити геноцидним, нити закачити шарену заставу на Скупштини града или потпуно затворити пут Србије ка истоку“, рекао је Шапић гостујући на К1.
Он је истакао да је честитао Бранимиру Несторовићу и његовој листи на постигнутим резултатима, јер мисли да су остварили добар резултат, као и да верује да ће Несторовић, кад се мало боље упозна са стварима и проблемима које политички живот носи, ревидирати свој став о томе колико је и шта је он све урадио као неко ко се локалном самоуправом бави 14 година.
„Ниједне изборе нисам изгубио, а 10 година сам добијао поверење Новобеограђана за вођење најмногољудније општине у Србији. Човек сам са највећим искуством, можда и у целој земљи у овом послу, ту мислим на вођење велике локалне самоуправе. Пре бих разумео да се неко не слаже можда са начином рада, али да каже да ништа није урађено, то је већ питање информисаности. Свакако, верујем да у тој изјави никакве зле намере није било“, навео је Шапић.

Нису сви учесници протеста били насилни

Говорећи о протестима и уништавању Старог двора, Шапић је нагласио да нису сви учесници протеста били насилни, те да је био веома разочаран када је око 10 часова увече видео штету причињену овом здању, као и објашњењем како је до тога дошло јер неко није пуштен да уђе.
„Сваки члан Привременог органа може да уђе у зграду Старог двора сваког дана од 8 до 16 часова, али и након тог времена уколико постоји објективна потреба. Обезбеђење може да дозволи члановима Привременог органа улазак у зграду ван радног времена, али не у случају када иза Владимира Обрадовића стоји хиљаду или две људи који насилно желе да уђу у Скупштину града. Видело се да нису сви учесници тог протеста били насилни, већ њих стотинак, а полиција је дуго трпела нападе пре него што је уследила реакција“, рекао је Шапић.
Он је додао да је један од припадника МУП-а упозоравао окупљене и говорио им да је покушај насилног уласка кривично дело, али није вредело.
„Резултат свега тога су два тешко повређена полицајца и седам лакше. Полиција је била прилично толерантна за разлику од поступања у западним земљама на које се опозиција толико позива“, истакао је Шапић.
Како је навео, мора да постоји опција протеста и демократско исказивање воље, али у законским оквирима.
„Зна се како се најављује, где се одржава, на који начин се не угрожава свакодневни живот. У супротном, уколико мале интересне групе буду давале себи за право да у неком делу града могу да зауставе живот, тада улазимо у анархију, рушимо уставно-правни поредак и долазимо до потпуне криминализације друштва“, нагласио је Шапић.
Како је рекао, изгубимо ли државу, све смо изгубили.
„Ми објективно немамо Градску управу већ три месеца. Привремени орган води Град. То се сада одужило и није нимало лако. Овде није поента да ли ћу ја бити на челу града. Инсистирам на томе да не дозволимо да се сруши држава, јер она треба да остане и после нас као што је била и пре нас. Шта ће бити у Београду треба да зависи од изборне воље, изборног процеса, да га контролишу сви који то желе. Њих су изборни резултати изненадили, јер су се 'заљубили' у своје лажи које су пласирали у току кампање“, казао је Шапић.

Уклоњена 42 нелегална плутајућа објекта на Сави

Шапић је подсетио да је после потонућа сплава „Фристајлер“ почетком године упозоравао да је таква ситуација неодржива и истакао да се све време суочавао с опструкцијама на свим нивоима, „иако су се сви декларативно изјашњавали да су за сређивање приобаља“ и да „пловни објекти имају своје легалне прикључке за воду, струју, као и пречишћиваче отпадних вода“.
„Нама не треба да се деси несрећа која је била на помолу са последњим потонућем сплава 'Картел'. Само се надам да нико неће морати да страда како би други државни органи радили свој посао у овом поступку“, казао је Шапић и прецизирао да су до данас уклоњена 42 нелегална плутајућа објекта на Сави, а циљ је да се уклоне 72.
Оног момента, како је рекао, када се обезбеди место за сплав, легална вода и струја, тада инспекција процењује безбедност и колико људи сме на сплаву да борави, као и друге безбедносне мере.
„Дакле, одлучнији не могу да будем, али ћу бити једнако упоран и свих седамдесет сплавова ће на крају бити уклоњено. Они који су добили места на лицитацији биће распоређени, а на другој страни ћемо склањати све од Бранковог моста до ушћа и ту неће бити сплавова. Биће их прекопута Великог ратног острва за које је спроведено 36 лицитација, а остало их је још 16“, рекао је Шапић.
Истакао је да ће приоритет будуће градске власти, ако буде на њеном челу, бити изградња прве линије метроа до 2028. године, потпуна обнова возног парка ГСП-а и стандардизација свих 4.000 градских и приградских станица у престоници.
Како је рекао, невезано за то да ли се стајалиште налази у центру Београда, Бесном фоку или у Младеновцу, оно мора да има надстрешницу, ђубријеру и електронско-информативну таблу, преноси Градска управа у саопштењу.
Каква је била ситација у недељу испред Скупштине Београда погледајте у нашем видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала