- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Херсону; Кијев признао да су се украјинске снаге повукле из Марјинке у ДНР

Пратите нас
Током ноћи експлозије су одјекнуле на Криму. Први човек полуострва Сергеј Аксјонов саопштио је да су напад извеле Оружане снаге Украјине у подручју Феодосије, пожар у луци је локализован. Експлозије су одјекнуле и у предграђу украјинског Кривог Рога и Николајеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:53 26.12.2023
Украјинске снаге испалиле су шест ракета на Горловку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
21:17 26.12.2023
У експлозији у Херсону, који је под контролом украјинских снага, оштећена је железничка станица, саопштио је министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.
„Од последица експлозија погинуо је полицијски поручник из Кировоградске области. Још два полицајца су у болници са ранама од гелера“, написао је Клименко на свом Телеграму.
19:45 26.12.2023
Министар финансија Немачке Кристијан Линднер изјавио је да тренутно не види предуслове за повећање немачке помоћи Украјини.
„Немачка је на страни Украјине. Испоручујемо оружане системе, пружамо финансијску помоћ и обезбеђујемо заштиту многим људима у Немачкој“, истакао је Линднер, подсетивши да је Немачка „други по величини донатор у свету“ за Украјину.
„Немачка финансира добру половину целокупне помоћи из Европе. Тренутно нема никаквих назнака да треба више да се уради“, рекао је министар у интервјуу за „НТВ“.
Међутим, у сваком случају, према његовим речима, потребно је постићи бољу расподелу терета између земаља.
„Не може да други раде мање зато што Немачка ради више“, закључио је Линднер.
17:36 26.12.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Волинској, Ровњенској, Житомирској, Хмељницкој, Виницкој, Черкаској, Кировоградској, Николајевској, Одеској и Харковској области Украјине, као и у делу Херсонске и Запорошке области под контролом Кијева, следи из онлајн карте украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Према подацима са карте, узбуна је у овим областима објављена практично истовремено, око 19.25 часова.
16:49 26.12.2023
Украјинске трупе могле би да напусте Авдејевку за 2-3 месеца, изјавио је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни на конференцији за новинаре.
„Што се тиче вођења борбених дејстава код Авдејевке... Не треба да правимо шоу око конкретног насеља. Вођење борбених дејстава подлеже сопственим законима, који не зависе од тога да ли се то свиђа посланицима или новинарима. (Оружане снаге Русије) имају прилику да концентришу своје снаге у одређеном правцу. И за два или три месеца могу да ураде оно што се десило са Бахмутом... Бранићемо (Авдејевку) тачно онолико колико буде снага. Ако не буде довољно снага – спасаваћемо људе“, објаснио је генерал.
Авдејевку су током сукоба у Донбасу украјинске снаге претвориле у један од главних упоришта. Из града су украјинске снаге могле да гађају Доњецк, Макејевку, Јасиновату и околину. Тренутно се у области Авдејевке воде јаке борбе.
15:34 26.12.2023
15:28 26.12.2023
Украјинске снаге повукле су се из града Марјинка у Доњецкој Народној Републици, изјавио је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни на конференцији за новинаре.
Према његовим речима, „украјинске снаге су се повукле (из града), на неким местима су се укопали у околини Марјинке, а на другима – мало даље“.
Залужни је, такође, напоменуо да „град Марјинка више не постоји“.
15:19 26.12.2023
За командантом украјинског ратног ваздухопловства Николајем Олешчуком, који је оптужен за тероризам, расписана је потерница, произлази из базе руског Министарства унутрашњих послова.
У саопштењу се наводи да се тражи на основу члана Кривичног закона Русије.
Раније је Истражни комитет Русије у одсуству поднео оптужбе за тероризам против начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова, команданта Ратног ваздухопловства Николаја Олешчука и команданта 383. посебног пука за управљање летелицама на даљину украјинског Ратног ваздухопловства Сергеја Будењука, који су умешани у више од 100 напада беспилотних летелица на руску територију.
13:26 26.12.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
◾Руске оружане снаге су одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, губици противника износили су око 25 војника;
◾Руске оружане снаге су одбиле напад Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, противник је изгубио око 195 војника и један тенк;
◾Руске оружане снаге су одбиле пет напада Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, Маринка је ослобођена;
◾Руске оружане снаге су извеле напад на две јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Водјаног и Новомихајловке, противник је изгубио до 150 војника;
◾Руска ПВО оборила је два Су-24 украјинског ратног ваздухопловства, 5 пројектила хајмарс, 24 дрона;
◾Укупни губици Оружаних снага Украјине на Доњецком правцу износили су око 205 војника и 5 возила.
12:54 26.12.2023
Нова контраофанзива украјинских снага и пробој руских одбрамбених линија су мало вероватни, преноси Ен-Би-Си, позивајући се на војне аналитичаре.
„Почетком 2023. године постојале су велике наде да ће толико хваљена украјинска контраофанзива... променити равнотежу на терену... То се није догодило, а изгледи за продор 2024. године такође су мало вероватни... Они (војни аналитичари) предвиђају да ће се интензивне борбе вероватно наставити и следеће године, али је мало вероватно да ће кијевске снаге покушати нову контраофанзиву“, наводи се у извештају.
Према подацима експерата које цитира телевизија, Русија ће у новој години, по свој прилици, ојачати своју позицију на територијама које је преузела.
11:35 26.12.2023
ВС РФ нанесли ракетный удар по объектам военной инфраструктуры Украины - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
РУСИЈА
Шојгу: Руска војска испунила главни задатак у 2023. години
08:21 26.12.2023
Прва група украјинских пилота завршила је основну обуку за управљање Ф-16 у Британији, саопштила је британска влада.
Лондон напомиње да ови пилоти сада у Данској уче да лете у оквиру напредног програма.
Ова прва група се састоји од 6 пилота, још 10 настављају основну обуку у Британији.
Украјински пилоти се обучавају и у САД: у октобру је Пентагон најавио да би курс могао да буде завршен пре краја године.
08:19 26.12.2023
Бродови Црноморске флоте у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: У нападу на Крим оборена два украјинска авиона
07:11 26.12.2023
Експлозије су одјекнуле у украјинском Николајеву, пишу украјински медији.
Складишта једног индустријског предузећа је погођено. Друге информације нису познате.
Експлозије су одјекнуле и у подручју Кривог Рога у Дњепропетровској области.
07:08 26.12.2023
"Извршен је непријатељски напад у подручју Феодосије. Блокирана је лука. У овом тренутку детонација је престала, пожар је локализован. Све надлежне службе су на лицу места", написао је Сергеј Аксјонов на свом Телеграм каналу.
Он је упозорио да ће житељи неколико кућа бити исељени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала