- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је био Дик Марти

© Фото : Снимак са екрана/ЈутјубДик Марти
Дик Марти - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Дик Марти, који је данас преминуо, нашој јавности постао је познат као Специјални известилац Европске уније о нелегалној трговини људским органима на Косову и Метохији.
Рођен је 7. јануара 1945. године у Соренгу, у рејону Лугано, кантон Тићино, на југу Швајцарске.
Студирао је и докторирао право на Универитету у Нојшателу и у Фрајбургу.
Од 1972. до 1975. годинерадио је у Институту "Макс Планк", посвећен темам везаним за спољну политику и међународно кривично право.
Године 1975. нашао се на позицији државног тужица кантона Тићино.
Постао је у извесном смислу знаменит због своје борбе против организованог криминала. Упамћена је афера знана као "Пица конекшн". Последица је била смена на челу Министарства правде Швајцарске, пошто је супруг министарке био умешан у прање новца.
Извесно време током боравка на позицији тужиоца радио је заједно са Карлом дел Понте. Према појединим наводима чак су делили канцеларију.
На листи Либерала био је од 1995. до 2011. посланик у Горњем дому представничког тела Швајцарске (Савета држава) и такође члан Парламентарне скупштине Савета Европе.
Био је и председник Туристичког савеза Швајцарске, чак и челник асоцијације Извиђача и планинара Швајцарске.
Претходно се бавио политиком и на нижем нивоу, у кантону Тићино, такође као Либерал (односно Либерал радикал).
У детињству је иначе био готово слеп. Захваљујући успешним третманима тек уочи поласка у школу вид му се углавном нормализовао.
Знаменит је по истрагама на тему америчких тајних затвора у Европи. По његовом извештају из јуна 2006. године чак 14 европских држава помагало је одговарајућим службама САД на том пољу.
Његов Извештај о нехуманом третману људи, односно нелегалној трговини органима на Косову и Метохији, који је усвојио Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе, допринео је истрази ратне улоге Хашима Тачија као заповедника.
Према извештају, Тачи је као командант ОВК од 1999. до 2000. године наређивао злочине на КиМ, као и на простору Албаније. Према наводима извештаја, око 500 Срба киднапованих на Косову пребачено је у Албанију, где су били жртве и трговине органима.
Марти је 14. децембра 2010. објавио Извештај на тему Косова, а Савет Европе га је подржао 25. јануара 2011. године.
Последњих година налазио се под полицијском заштитом високог нивоа, почев од децембра 2020. године. Процењено је да му је живот угрожен.
Како је сам изјавио, постоји коинциденција између претњи које су му упућене и подизања оптужница против некадашњих лидера такозване ОВК.
Поједини медији су притом наводили да му прети опасност од српских служби, како би, наводно, за то били оптужени Албанци.Безбедносно информативна агенција (БИА) најоштрије је демантовала такве тврдње описавши их као "малициозне".
Истина је међутим, да је након хапшења Тачија албанска штампа започела грубу кампању против њега, а чак је и у албанском парламенту било оштрих излива мржње према Дику Мартију, наводи Танјуг.
Дик Марти - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
СВЕТ
Преминуо Дик Марти
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала