- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Летонске власти желе да протерају преко хиљаду Руса

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSПоглед на Ригу
Поглед на Ригу - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Летонске власти планирају да депортују више од хиљаду Руса који нису предали документа за добијање боравишне дозволе до установљеног рока, јавио је Спутњик Летонија, позивајући се на Канцеларију за држављанство и миграције те земље.
„Из Летоније ће бити протерано најмање 1.213 руских држављана. Ових 1.213 лица није предало документа за добијање боравишне дозволе у ​​Летонији до рока утврђеног изменама закона о имиграцији – 30. новембра и нема информација да су ти људи већ напустили земљу“, наводи се у саопштењу.
У Канцеларији су објаснили да ће коначан број оних који подлежу депортацији из земље наставити да се ажурира.
Поменути рок – 30. новембар – одређен је раније изменама имиграционог закона.
Од 3. јануара 2024. године сталне боравишне дозволе у ​​Летонији више неће важити за Русе који подлежу променама у имиграционом закону, као и за оне који до 31. децембра претходне године нису затражили статус дугорочног резидента Европске уније. Овај рок за подношење докумената важи само за оне држављане Русије који су до 30. новембра поново полагали државни испит из државног језика.
Влада Летоније је у августу 2022. одлучила да продужи привремене боравишне дозволе Русима само у изузетним случајевима, а да им издаје дозволе за стални боравак само ако до септембра 2023. положе испит из државног језика на нивоу који није нижи од А2. Од испита су ослобођена лица млађа од 15 и старија од 75 година. Према изменама имиграционог закона, Руси су имали могућност да поново полажу летонски испит до 30. новембра, у ком случају им је важење боравишне дозволе продужено до краја 2023. године.
Рига - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Летонија би могла да депортује више од 3.000 Руса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала