- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аргентина званично одбила позив да се придружи БРИКС-у

© AP Photo / Gustavo GarelloНовоизабрани председник Аргентине Хавијер Милеј положио је заклетву испред аргентинског Конгреса
Новоизабрани председник Аргентине Хавијер Милеј положио је заклетву испред аргентинског Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Председник Аргентине Хавијер Милеј званично је обавестио чланице БРИКС-а да се његова земља неће придружити том блоку, пише портал „Инфобеј“ (Infobae).
„Милеј је пре неколико дана послао званична писма председницима Кине и Русије Си Ђинпингу и Владимиру Путину у којима је саопштио да се Аргентина повлачи из мултилатералног форума БРИКС“, наводи портал.
Како је прецизирано, Милеј је о својој одлуци обавестио и лидера Бразила Ињасија Лулу де Силву, премијера Индије Нарендру Модија и председника Јужноафричке Републике Сирила Рамафосу.
Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио да је Аргентина „узела тајм аут“ да размисли о сарадњи са БРИКС-ом, али да је интересовање латиноамеричких земаља за асоцијацију веома озбиљно.
Милеј је након доласка на власт више пута изјавио да у спољној политици намерава да се фокусира на везе са Вашингтоном, а не са земљама БРИКС-а.
БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. После самита блока, који је одржан 22-24. августа у Јоханесбургу, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса најавио је проширење организације – 1. јануара 2024. биће примљени Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија. Следеће године у БРИКС председава Русија.
Погледајте још:
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
РУСИЈА
Око 30 држава жели да успостави партнерство са БРИКС-ом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала