- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Колона руске војне технике у близини Херсона - Sputnik Србија

УЖИВО Руска ПВО одбила украјински напад изнад Белгорода, оборено 13 ракета

Пратите нас
Након заузимања Марјинке, руске снаге настављају са спровођењем специјалне војне операције у Украјини. Снаге Кијева и даље покушавају да изведу спорадичне нападе на положаје руске војске, међутим, према тврдњама руског Министарства одбране, сви ти напади су одбијени, док украјинска војска у њима трпи колосалне губитке.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:30 29.12.2023
Руски систем ПВО оборио је вечерас још два дрона изнад Брјанска и Брјанске области, саопштио је губернатор Александар Богомаз.
Губернатор је убрзо после тога известио о успешном обарању још три бесполотне летелице украјинских снага.
Према прелиминарним подацима, нема повређених.
21:42 29.12.2023
У близини Белгородске области Русије оборено је више ваздушних циљева, саопштиле су локалне власт.
Руско Министарство одбране потом је саопштило је да је оборено 13 ракета.
Према наводима губернатора Вјачеслава Гладкова, једна особа је погинула а четири су рањене.
У интензивном украјинском нападу оштећено је 10 приватних кућа, два аутомобила и водовод.
21:16 29.12.2023
Изнад Брјанске области данас је оборен и четврти украјински дрон , нема повређених ни штете, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
19:30 29.12.2023
Језива изјава из Кијева: Чему толика хистерија око одласка на фронт, сви смо смртни
Родитељи украјинских војних обвезника не треба да се толико брину што им синови иду на фронт где могу да погину, јер смрт стиже свакога, рекла је саветница главнокомандујућег украјинске војске Ала Мартињук.
"Није потреба та хистерија. Свакако ћемо сви умрети, нисмо вечни. Ако се већ тако деси да умрете достојанствено, па то је много боље него да идете улицом и да вас удари цигла", рекла је она у емисији на Јутјуб каналу ISLND TV.
Како је рекла, Украјинци треба једноставно да верују да су њихова деца заиста хероји а не да мисле о томе да ће погинути на фронту.
Огласио је врховни командант украјинске војске Валериј Залужни рекавши да више нема саветнике-консултанте и да оно што они изјављују представља њихово лично мишљење.
"Саветници нису имали овлашћења да јавно коментаришу било шта у име врховног команданта, све што је речено је искључиво лично мишљење. Обавештавам вас да од 28. децембра више немам саветнике-консултанте", написао је Залужни на Телеграму.
19:16 29.12.2023
Нови пакет војне подршке Украјини, о ком је раније саопштила Велика Британије укључиваће оквирно 200 ПВО ракета малог домета „асраам“, саопштило је у петак британско Министарство одбране.
Раније је министар одбране Велике Британије Грант Шапс објавио да ће Лондон испоручити Кијеву „стотине“ ПВО ракета.
19:02 29.12.2023
Руска ПВО средства оборила су на небу изнад Брјанске области још један украјински дрон који је имао за циљ напад на објекте на територији Русије, саопштило је Министарство одбране.
15:41 29.12.2023
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
15:19 29.12.2023
Руско Министарство одбране саопштило је да су снаге ПВО обориле украјински дрон изнад Брјанске области Русије.
13:50 29.12.2023
Украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
РУСИЈА
Русија: Немачка све мање верује у победу Кијева – Запад нема никакво „супер оружје“
13:49 29.12.2023
Украјинска војска: Кијев није оборио ни једну руску ракету Х-22
Портпарол Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат је изјавио да украјинска војска није могла да обори ни једну од 300 руских ракета Х-22 које су лансиране од почетка специјалне војне операције против Кијева.
„Ракета Х-22 лети брзином од четири хиљаде километара на сат, она улази на циљ углавном по балистичкој криви, тако да су потребна специјална средства како би је пресрела. Неопходни су системи противваздухопловне одбране као што је ‘патриот’. Противник је од почетка специјалне војне операције користио више од 300 таквих ракета. Осим ракета Х-22, они имају и модернизовану верзију ове ракете Х-32“, рекао је Игнат.
13:45 29.12.2023
Половина немачких тенкова „леопард“ испоручених Кијеву не функционише
Око 50 одсто тенкова „леопард 2“ које је Немачка испоручила Кијеву не функционише у Украјини, изјавио је немачки генерал-мајор Кристијан Фројдинг, који предводи Специјални штаб за питања Украјине при Министарству одбране Немачке.
„Пре годину дана много се причало о испорукама борбених тенкова. Сада се наводи да је половина од 18 испоручених борбених тенкова 'леопард 2' практично ван строја, делимично и због невеште замене делова“, рекао је Фројдинг у интервјуу за „Зидојче цајтунг“.
Он је нагласио да Украјина не може да ремонтује тенкове у складу с немачким правилима коришћења и техничког сервисирања.
12:11 29.12.2023
Нападнути кључни инфраструктурни и војни објекти Украјине
Главни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни саопштио је на Телеграм каналу да су нападнути кључни инфраструктурни, индустријски и војни објекти у Украјини.
Раније у петак на целој територији Украјине била је објављена ваздушна опасност, која је трајала готово три сата. Украјински медији су пренели да су експлозије одјекнуле у Кијеву, Одеси, Лавову, Харкову, као и у Хмељницкој, Сумској и Тернопољској области.
12:06 29.12.2023
Брифинг Министарства одбране Русије за протеклих седам дана
Руска војска је на запорошком правцу за протеклих седам дана одбила два напада Украјинаца и гранатирала положаје четири украјинске бригаде. Снаге Кијева су изгубиле до 475 војника, један тенк, шест оклопних возила, 20 аутомобила и 12 артиљерија.
На јужнодоњецком правцу руска војска одбила је три напада украјинских снага за седам дана, а том приликом Кијев је остао без 675 војника. Руска авијација и артиљерија извела је нападе по положајима 79. десантно-јуришне и 72. механизоване бригаде украјинске војске у местима Новомихајловка, Водјано, Парасковијевка и Макаровка у Доњецкој Народној Републици.
Руске снаге су за минулих седам дана одбиле 34 напада украјинске војске на доњецком правцу. Истовремено, руска артиљерија је у том периоду гранатирала положаје Кијева у местима Курдјумовка, Клешчејевка, Красноје, Андрејевка и Георгијевка у Доњецкој Народној Републици, а у тим нападима ликвидирано је 1.675 украјинских војника, седам тенкова, 13 борбених возила, 29 аутомобила, као и један чешки ракетни лансер „RM-70 Vampire“.
На херсонском правцу руске снаге ликвидирале су до 390 украјинских војника, а такође уништено је и 17 чамаца и 22 комада украјинске артиљерије. Такође, спречени су покушаји Кијева да с помоћу диверзантских група изведу нападе на леву обалу Дњепра.
Руска војска побољшала је своје положаје на одређеним локацијама у правцу Купјанска. Такође, на том делу фронта одбијено је укупно 27 напада украјинске војске и том приликом убијено 265 војника кијевских снага.
Руске снаге су протекле седмице заробиле укупно 43 украјинска војника, док се њих 22 само предало на купјанском правцу.
Руске ракетне снаге су за недељу дана извеле 50 групних напада високопрецизним оружјем и један масовни напад и ракетама и дроновима по објектима украјинског војно-индустријског комплекса, по војним аеродромима, инфраструктури, складиштима муниције и горива. Такође, мете су биле и положаји украјинских националистичких формација, страних плаћеника и положаји украјинске војске.
Руске ПВО снаге су за недељу дана обориле 10 украјинских авиона и два хеликоптера. У питању су један МиГ-29, три Су-27, три Су-24 и три Су-25. Такође, оборена су и два хеликоптера Ми-8.
Руске снаге су протекле седмице уништиле ракетне лансере које је украјинска војска добила од Норвешке, Немачке и Француске. У питању су лансери „NASAMS“ норвешке производње, немачки „IRIS-T“, као и француски „Crotale-NG“. Такође, уништена је и радиолокациона станица „AN/TPQ-50“ америчке производње.
08:27 29.12.2023
У Харкову горе складишта
Шеф војне администрације Харкова Олег Сињегубов изјавио је да у Харкову након детонација горе складишта и зграде појединих компанија.
Он, међутим, није прецизирао о каквим складиштима и компанијама је реч.
07:59 29.12.2023
Одбијен напад украјинске авијације на руске бомбардере
Руски ловац Су-35 растерао је украјинску авијацију која је покушала да изведе напад на руску ескадрилу бомбардера.
Како се наводи, руски Су-35 се налазио у пратњи ескадриле бомбардера, а вештим маневрима успео је да заштити ескадрилу руских бомбардера који су били на борбеном задатку.
Из руског војног ресора додају да су сви руски авиони остали неоштећени у вратили су се у своју базу.
07:59 29.12.2023
07:55 29.12.2023
Експлозије у Кијеву, Харкову, Лавову
У многим градовима широм Украјине од раних јутарњих часова одјекују експлозије, укључујући и у престоници, а како медији саопштавају, могу се чути и ПВО јединице.
На читавој украјинској територији проглашена је ваздушна опасност, а поред Кијева, експлозије и ПВО се могу чути и у Дњепропетровску, Харкову, Лавову, Одеси.
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је саопштио путем друштвених мрежа да је одјекнуло више експлозија у украјинској престоници и позвао грађане да остану у склоништима.
Са друге стране, градоначелник Харкова Игор Терехов казао је да је одјекнуло најмање шест детонација након чега су настали проблеми са струјом.
У Лавову је избио пожар на „објекту инфраструктуре од критичне важности“, иако медији нису написали никакве детаље.
Ексползије одјекују и у Хмељницкој и Сумској области.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала