- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски економиста: Запад је Украјину искористио, то је пропала земља

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Савремени свет је сведок како државе пропадају, Украјину су искористили, изјавио је бугарски економиста Кузман Илијев телевизији „Скат“.

„Украјину су искористили, сажвакали је и испљунули, а сада за то мора да се плати цена. То је потпуно пропала држава. Милиони су побегли, а судбине многих људи су уништене. Видели смо у 21. веку како држава постаје другачија“, рекао је он.

Европа је направила планове за прелазак на чисту енергију, одустала од конвенционалне енергије, иако је њено благостање зависило од јефтиних руских енергената, додао је он.

„Рат је наставак политике другим средствима, али ратови траже ресурсе, минералне ресурсе: нафту, гас, угаљ. То је оно што Европљани одбацују и што немају. Када се економски развој и зелена транзиција заснивају у потпуности на јефтином гасу из Русије, заговара се затварање рудника, не отварају се нови рудници, не проверавају да ли имамо обичан природни гас, не проверавају ништа, у једном тренутку се сусрећу са неким ко ти то даје, а ти то немаш и уопште не знаш где се налазиш у економском и индустријском плану“, изјавио је бугарски економиста.

Истакао је да је баш у таквом стању Европа ушла у сукоб у Украјини, који уопште не би могао да се деси да је Запад јасно рекао Кијеву да га неће прихватити у НАТО.
„Да су им рекли - нећете бити НАТО чланица, а ако вас нападну ми ћемо вас подржати. Међутим, убедите Русе да нећете постати чланица јер они то неће дозволити, а ни Американци не би дозволили стварање руских база у Мексику и Канади. Али када вам Руси деценијама објашњавају да то не радите, а ви то радите, наљутите их, кажете ’ми ћемо Украјинце прихватити’ и терате их у борбу, а онда их не прихватате у НАТО - извињавам се, али тешко да су Украјинци и њихово политичко руководство уопште разумели шта раде, а камоли западни свет. Међутим, Американци знају, њихови интереси су јасни“, закључио је бугарски економиста.
Шта чека Украјину у наредним месецима погледајте у емисији „Пророк“:
Демонстранти носе заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Специјална операција у Украјини
Бугарски новинар: Европа тражи начин да се „ослободи“ Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала