- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пролећна атмосфера у српској престоници дан пред најлуђу ноћ /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовогодишњи украси за свачији укус и џеп
Новогодишњи украси за свачији укус и џеп - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Дан пред дочек Нове године, готово пролећно време измамило је на улице увелико окићеног Београда велики број људи, највише у Кнез Михаиловој улици, где свирају трубачи, точи се кувано вино док се најмлађи сликају с Деда Мразом.
На Тргу републике је већ постављена бина и само неколико тактова музичке пробе покренуло је пролазнике да заиграју, а оне који седе у баштама оближњих кафића да устану, направе снимак и плеш у ритму музике.
Љубитеље нешто „тврђег“звука, забавља рок бенд на бини код Филозофског факултета, а још једна бина је с друге стране Делијске чесме, па у шетњи Кнезом ка Калемегдану грађани застану, играју али и коментаришу стапање звукова трубача и бас гитаре.
Једна средовечна Новосађанка каже за Танјуг да јој се свиђају садржаји које је Београд понудио туристима за Нову годину, како је престоница окићена.
„Шетам цео дан и сутра ћу провести у шетњи“, рекла је она.
Што се тиче планова за „најлуђу“ ноћ, поједини грађани су рекли да остају код куће, док млађи кажу да углавном планирају дочек у клубовима и провод у великом друштву.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДеда Мраз испред шопинг центра
Деда Мраз испред шопинг центра  - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Деда Мраз испред шопинг центра
Један момак из Шапца каже да је у Београд дошао данас а да ће најлуђу ноћ ипак провести у свом граду.
Углавном су сви обавили новогодишњу куповину, неки свакако „нису ни почели“ да чисте списак набавке и готово сви кажу да не брину - да ће се све стићи, између гужви и посла.
„Као и сваке године, потрошили смо више него што је било планирано“, рекла је једна млађа Београђанка, док један средовечни суграђанин каже да још није ни почео да купује.
Кнез Михаилова улица је препуна људи у шетњи или куповини, који пролазе између бројних штандова са домаћим јелима, колачима, ручним радовима, куваним вином и ракијом, а ту су и незаобилазни штандови са лицидерским срцима.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЕлегантна свечана хаљина
Елегантна свечана хаљина  - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Елегантна свечана хаљина
Ароме пецива од чоколаде, ваниле и цимета, мешају се са свећама с мирисом лаванде и мирисом шећерне вуне коју кроз Кнез Михаилову улицу носе најмлађи грађани.
Шопинг центри су као кошнице, редова нема осим оних на каси, неки грађани купују ужурбано, разговарају телефоном о послу и организацији куповине придржавајући апарат на рамену образом, док су обе руке запослене извлачењем офингера са комадима одеће.
Посетиоци разгледају излоге, шетају, разговарају, пробају одећу, обућу, пажљиво бирају амбалажу за поклон - кесе или украсни папир, још једна одлука у новогодишњој куповини. Купују се намирнице, за припрему богате вечере за породицу, или пријатеље које ће угостити током новогодишње ноћи, док се неки опредељују за наручена, готова јела.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКнез Михаилова улица препуна шетача
Кнез Михаилова улица препуна шетача  - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Кнез Михаилова улица препуна шетача
Гужве су очекиване, ништа више и ништа мање него обично, али имајући на уму да је за куповину остао и последњи дан у години, могуће је да ће грађане у шопинг центрима сачекати редови, пун паркинг, а у Кнез Михаиловој пуни кафићи - од јутра, када су најављене матине журке, мада ће многе попунити и оне спонтане.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала