- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Суперсонични див Су-57 с новим моћним мотором влада небом

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерална проба аеромитинга
Генерална проба аеромитинга - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Руски војно-индустријски комплекс опремио је најновији авион Су-57 моћним уређајем чије карактеристике не могу да досегну ни амерички, ни јапански, нити кинески инжењери.
Руски ловци пете генерације Су-57 опремљени су новим мотором који им омогућава да достигну суперсоничну брзину у режиму без накнадног сагоревања, саопштено је из руске државне корпорације „Ростех“. Та иновација ће знатно појачати борбене могућности ловца. Реч је о мотору другог степена за Су-57, који је добио назив АЛ-51.
Из „Ростеха“ је саопштено да ће Министарству одбране Русије бити испоручено 76 авиона с новим мотором, у оквиру постојећег уговора из 2019. године.
Производња новог мотора за ловца пете генерације коначно руши западни мит о технолошкој заосталости Русије, јер су карактеристике руског мотора недостижне за војне инжењере из развијених земаља света.
Су-57 је руски тешки вишенаменски ловац пете генерације, с два мотора. Произведен је као замена за Су-27. Први пут је полетео 29. јануара 2010. године, а у серијску производњу је пуштен 2016. године. Прве четири летелице биле су пребачене у Сирију, у авио-базу Хмејмим још у фебруару 2018. године, ради испитивања у реалним борбеним условима. Од јуна 2022. године успешно се користи у зони специјалне војне операције.
Први лет Су-57 с новим мотором био је 5. децембра 2017. Ове године била је завршена главна етапа пробних летова, током које је мотор потврдио своје карактеристике, укључујући уштеду горива. За завршетак пуног циклуса пробних летова и отклањање недостатака потребно је још око две године. Почетак серијске производње ловаца Су-57 с моторима другог степена очекује се до 2025. године.
АЛ-51 је први универзални мотор пете генерације, који је способан подједнако ефикасно да ради у разним режимима и може да се користи у разним типовима авиона и беспилотних летелица. Уз помоћ тог мотора могу да лете Су-57 и Су-75 „Шахмат“, а у модификацији без нанадног сагоревања – офанзивне беспилотне летелице, као што је С-70 „Охотник“.
Према замисли инжењера, Су-57 ће се користити заједно с тешким обавештајно-офанзивним беспилотним летелицама С-70 „Охотник“. То је први тешки ударни дрон руске производње, чије је пројектовање почело 2012. године, а први пробни лет је имао у августу 2019.
С-70 је израђен по шеми „летећег крила“. Споља подсећа на умањену верзију америчког бомбардера Б-2 „Спирит“ и дрона „Northrop Grumman“ X-47B. Тактичко-техничке карактеристике „Охотника“ се не откривају. Дрон може да проведе у ваздуху без доливања горива више од 24 сата.
„С-70 је по брзини, висини лета и својој маневарској способности упоредив с авионима пете генерације. То је млазна летелица, практично исти такав авион само без пилота и с високим степеном аутоматизације процеса управљања и извођења задатака. Поред свега осталог, он је интегрисан у заједнички аутоматизовани систем управљања авијацијом. То му омогућава да испуни борбене задатке како самостално, тако и у комбинацији с авионима којима управљају пилоти“, објашњава руски војни пилот, генерал-мајор у пензији Владимир Попов.
Припадници јуришне инжењерске јединице у Ростовској области - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
РУСИЈА
Русија престигла Запад по производњи наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала