- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска  - Sputnik Србија

УЖИВО Абас тражи мировну конференцију и независност Палестине, Израел најављује рат током целе 2024.

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 86. дан. Израелска војска извела ваздушне нападе током ноћи широм Појаса Газе, а копнена операција се наставља. Министарство здравља у Гази тврди да је 150 Палестинаца страдало у протекла 24 сата.
Палестински председник Махмуд Абас изјавио је данас да је палестински народ изложен „свеобухватном геноцидном рату“и затражио одржавање међународне мировне конференције која би, како је навео, утрла пут за успостављање независне палестинске државе.
Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је да војска прилагођава своје распоређивање у Појасу Газе, јер предвиђа дуг рат против Хамаса, који ће трајати током целе наредне године.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:42 31.12.2023
Портпарол израелске војске: Рат ће трајати током целе наредне године
Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је да војска прилагођава своје распоређивање у Појасу Газе, јер предвиђа дуг рат против Хамаса, који ће трајати током целе наредне године.
„Прилагођавамо методе борбе свакој области у Гази, као и потребне снаге за извршење мисије на најбољи могући начин. Свака област има различите карактеристике и различите оперативне потребе. Вечерас ће почети 2024. Циљеви рата захтевају дуге борбе и ми смо у складу с тим припремљени“, рекао је Хагари, преноси „Тајмс оф Израел“.
Он је рекао да ће војска спроводити „паметно“ управљање снагама у Гази, омогућавајући резервистима да се врате кућама како би помогли у опоравку економије и како би се наставила обука војника.
„Настављамо обуку официра и команданата...након искуства у борби, они се враћају обуци и придружиће се линији командира војске када заврше“, каже Хагари.
Хагари каже да ће се „неки од резервиста вратити својим породицама и радити ове недеље“.
„То ће резултирати значајним олакшањем за привреду и омогућиће им да добију снагу за операције следеће године, а борбе ће се наставити и биће нам потребни“, додао је он.
Како је објаснио, ова прилагођавања имају за циљ да обезбеде планирање и припреме за 2024.
„ИДФ треба да планира унапред, имајући у виду да ћемо бити и потребни за додатне мисије и наставак борби током целе наредне године“, поручио је Хагари, пренео је Танјуг.
Поводом тврдњи неких министара да копненим трупама није пружена довољна ваздушна подршка, Хагари је рекао да „не постоји ниједан случај да копнене снаге нису добиле подршку из ваздуха или извлачење под ватром“.
21:12 31.12.2023
Шиитски побуњеници Хути у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
СВЕТ
Хути најавили наставак напада на бродове повезане са Израелом
20:47 31.12.2023
Абас: Изложени смо геноциду, тражим мировну конференцију и независност Палестине
Палестински председник Махмуд Абас изјавио је данас да је палестински народ изложен „свеобухватном геноцидном рату“и затражио одржавање међународне мировне конференције која би, како је навео, утрла пут за успостављање независне палестинске државе.
Абас је одржао говор поводом 59. годишњице оснивања покрета Фатах.
„Наш палестински народ, који се опире, данас је изложен свеобухватном геноцидном рату у Појасу Газе, на Западној обали и у Ел Кудсу с циљем да трансформише нашу националну ствар у нашу хуманитарну ствар, понављање Накбе 1948.“, рекао је Абас, пренела је палестинска агенција ВАФА.
Обраћајући се Израелу, палестински председник је рекао: „Како се ваша агресија и терор повећавају, наш народ ће постати јачи, одлучнији и отпорнији у заштити своје земље и легитимних националних права“, пренела је Анадолија.
Истакао је да ће палестински народ остати на својој земљи.
„Никада нећемо прихватити емиграцију из наших земаља ни по коју цену, под вођством Палестинске ослободилачке организације, јединог легитимног представника палестинског народа“, изјавио је Абас.
Истичући да су Западна обала, Јерусалим и Појас Газе недељива целина, Абас је затражио да се хитно зауставе израелски напади на Газу, који, како тврди, имају за циљ извршење геноцида над палестинским народом. Он је рекао и да је неопходно убрзати улазак хуманитарне помоћи у Газу.
„Нећемо дозволити расељавање из Појаса Газе и Западне обале, који су подвргнути лудом рату окупационе војске и досељеника“, рекао је палестински председник.
Абас је нагласио да неће успети израелски план да елиминише палестински национални пројекат, као и Јерусалим и његова света места, и поделе и украде палестинске земље.
„Једино решење је окренути се политичком решењу заснованом на одлукама о међународном легитимитету кроз признавање слободе, независности и права палестинског народа и организацију међународне мировне конференције која ће окончати израелску окупацију читаве палестинске територије, чији је главни град источни Ел Кудс (Јерусалим)“, рекао је Абас.
20:31 31.12.2023
Убодена двојица израелских безбедњака на Западној обали
Два израелска безбедњака рањена су када их је нападач избо на улазу у индустријску зону Мишон Адумим на окупираној Западној обали и они су пребачени у болницу у Јерусалиму.
Амбулантна служба Давид Адом саопштила је да је мушкарац у двадесетим годинама лакше рањен, док је жена (24) задобила нешто озбиљније повреде, пренео је „Тајмс оф Израел“.
Нож је пронађен на месту инцидента у близини индустријске зоне.
Израелска полиција саопштила је да су на нападача пуцале безбедносне снаге, али за сада није познато у каквом је стању.
19:20 31.12.2023
Хезболах тврди да Израел не може да примора припаднике те групе да се повуку
Наим Касем, заменик шефа либанске групе Хезболах, тврди да Израел није у позицији да примора наоружане припаднике те групе да се одмакну од границе Либана са Израелом и да врати кући десетине хиљада расељених становника северног Израела.
Касем је групи присталица у Бејруту казао да Израел није у позицији да намеће своја решења и да прво мора да оконча нападе на Појас Газе, да би се зауставили готово свакодневни погранични сукоби са Хезболахом дуж израелско-либанске границе, објавили су арапски медији, пренео је „Тајмс оф Израел“.
17:38 31.12.2023
УН: Број убијених Палестинаца на Западној обали од 7. октобра повећан на 307
Број погинулих Палестинаца на окупираној Западној обали од 7. октобра повећао се на 307, укључујући 79 деце, саопштиле су Уједињене нације.
Од укупног броја погинулих на Западној обали, 298 су убиле израелске снаге, а осам израелски досељеници. Број погинулих од 7. октобра представља 60 одсто свих Палестинаца убијених на окупираној Западној обали 2023. године.
Са укупно 506 Палестинаца убијених у нападима, 2023. је најсмртоноснија година за Палестинце на Западној обали, од када су агенције УН почеле да бележе број жртава 2005. године, пренела је „Ал Џазира“.
16:07 31.12.2023
Бивши министар Палестинске управе убијен у израелском нападу
Бивши министар Палестинске управе за верска питања Јусеф Салама (68) убијен је данас у израелском нападу на Појас Газе, саопштило је Министарство здравља у Гази које води Хамас.
Салама је убијен у израелском нападу на избеглички камп Ел Магази у централном Појасу Газе, јавила је званична палестинска новинска агенција ВАФА, пренео је Танјуг.
Салама, за кога се сматрало да је близак Фатаху, партији председника Палестинске управе Махмуда Абаса, био је министар од фебруара 2005. до марта 2006. године, пренео је „Гардијан“. Служио је и као проповедник у џамији Ал Акса у Јерусалиму.
15:27 31.12.2023
Војно крило Хамаса: Погодили смо израелски хеликоптер у граду Гази
Војно крило Хамаса, Бригаде ел Касам, саопштило је данас да је погођен израелски хеликоптер „апач“ у граду Гази, на северу палестинске енклаве.
Бригаде Ел Касам објавиле су на Телеграму да је војно крило Хамаса, заједно с бригадама муџахедина, погодило израелски хеликоптер „апач“ у области Аз Зејтун у граду Гази. Други детаљи нису наведени.
15:07 31.12.2023
Најмање 16 Палестинаца ухапсиле израелске снаге широм Западне обале током ноћи
Најмање 16 Палестинаца ухапсиле су протекле ноћи израелске снаге током рација широм окупиране Западне обале, саопштило је Друштво палестинских затвореника.
У саопштењу се наводи да су рације спроведене током протекле ноћи широм окупиране Западне обале, укључујући Наблус и Хеброн, пренео је Танјуг.
Израелске снаге су од 7. октобра ухапсиле укупно 4.876 Палестинаца на Западној обали, истиче се у саопштењу, пренела је „Ал Џазира“.
14:42 31.12.2023
Најмање 35 Палестинаца погинуло у централној Гази у израелским нападима
Најмање 35 Палестинаца погинуло је данас у израелским нападима на централни део Појаса Газе, рекли су представници болнице из Деир ал-Балаха.
Званичници из болнице Ал-Акса у центру Деир ал-Балаха рекли су да је у ту болницу данас допремљено 35 тела.
У области Звајде у централној Гази, у израелском ваздушном нападу погинуло је најмање 13 људи, а на десетине рањено, рекли су сведоци за АП.
Више од 21.600 Палестинаца је погинуло, а рањено је више од 55.000 у Појасу Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази којим управља Хамас.
14:13 31.12.2023
Историјска обележја у граду Гази уништена у израелским нападима
Познато последње јавно купатило из отоманског доба Ел Самара, древна Велика џамија Омари и друге историјске знаменитости у граду Гази, уништени су у израелском бомбардовању од почетка сукоба 7. октобра, показују снимци до којих је дошла Ал Џазира.
Историјско јавно купатило Ел Самара, познато и као Хамам Ел Самара, у улици Омар ал-Мухтар у граду Гази, старо више од 800 година, сада је у рушевинама.
Исто је и са древном Великом џамијом Омари у Гази, која вуче корене из предисламског доба.
У насељу Дараџ, израелски ваздушни напади уништили су Каср ал-Башу, Пашину палату, изграђену током мамелучке ере у 13. веку. У згради се налазио и музеј који приказује артефакте из грчког, римског, византијског и исламског доба, преноси Ал Џазира.
13:48 31.12.2023
13:22 31.12.2023
Израел спреман да пусти бродове да донесу помоћ на обале Газе
Израел је спреман да одмах дозволи страним бродовима да испоруче помоћ ратом разореном Појасу Газе, као део предложеног морског коридора са Кипра, изјавио је данас израелски министар спољних послова Ели Коен, наводећи четири европске земље као потенцијалне учеснике, преноси Ројтерс.
"Може да почне одмах", рекао је Коен за Радио станицу Тел Авив, наводећи да би Британија, Француска, Грчка и Холандија могле да учествују у достави хуманитарне помоћи преко кипарске луке Ларнака до Газе, пошто у поседу имају бродове који могу да пристану директно до плитке обале Газе.
"Тражили су од нас да опрема дође преко (израелске луке) Ашдод. Одговор је не. Неће доћи преко Ашдода. Неће доћи преко Израела", рекао је Коен.
Према аранжману који је први предложила Никозија у новембру, терет би прошао безбедносну инспекцију у кипарској луци Ларнака, пре него што исплови ка 370 километара удаљеној обали Појаса Газе.
Кипарски план, према коме би израелски безбедносни агенти били укључени у инспекције у Ларнаки, подржао је раније и грчки премијер Киријакос Мицотакис.
Неколико европских и арапских земаља донатора до сада је послало помоћ Гази преко оближњег египатског приобалног града Ал Ариша, а Израел је био укључен у праћење тих пошиљки.
Ако план буде остварен, пише Ројтерс, то би значило прво ублажавање израелске поморске блокаде наметнуте Појасу Газе 2007. године.
12:44 31.12.2023
Исламски џихад: Неће бити договора о таоцима док су израелске трупе у Гази
Зијад ал Накла, лидер палестинског Исламског џихада, рекао је да неће бити споразума о ослобађању талаца све док трају борбе у Појасу Газе.
Ал Накла је истакао да та организацијанеће бити страна ни у каквом договору док трупе Израелских одбрамбених снага (ИДФ) остају у палестинској енклави, наводи Ал Араби.
Катарски посредници су наводно рекли израелским званичницима да се Хамас "у принципу слаже“ да настави преговоре за ослобађање нових талаца заробљених током напада 7. октобра, у замену за примирје у Појасу Газе у трајању до месец дана.
Није познато колико талаца држи Исламски џихад, пише Тајмс оф Израел.
11:24 31.12.2023
11:06 31.12.2023
Израел: Кабинет одобрио замену дужности министара спољних послова и енергетике
Израелски кабинет је одобрио именовање министра енергетике Израела Каца за министра спољних послова и он ће заменити Елија Коена.
Према интерном споразуму о ротацији дужности потписаном прошле године, Коен ће преузети Министарство енергетике, али ће и даље бити члан безбедносног кабинета, пише Тајмс оф Израел.
Кац долази у Министарство спољних послова Израела у тренутку док траје рат са Хамасом у Појасу Газе.
Замена функција Коена и Каца мораће да буде одобрена у Кнесету пре него што ступи на снагу.
10:10 31.12.2023
Коен: Израелска влада сноси одговорност за напад Хамаса на Израел 7. октобра
Израелска влада сноси одговорност за напад Хамаса 7. октобра и мора да се формира истражни комитет који ће позвати на одговорност оне који су били немарни, изјавио је данас израелски министар спољних послова Ели Коен.
Коен је додао да је обнављање сигурности на првом месту, пренела је Ал Џазира.
"Неће бити Хамаса и вратићемо отете. Преузећемо безбедносну контролу над Газом", истакао је Коен.
08:48 31.12.2023
Нетанијаху: Израел поново преузима контролу границе Газе са Египтом
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је да ће Израел поново преузети контролу над границом Појаса Газе са Египтом, како би била проширена мисија "неутралисања" палестинског Хамаса.
Нетанијаху је у суботу рекао да је ''рат на врхунцу'' и да тампон зона Филаделфијског коридора, која се протеже дуж границе Газе са Египтом ''мора бити у рукама Израела'', преноси Гардијан.
Он је додао да ће рат Израела и Хамаса потрајати још ''много месеци''.
''Рат ће трајати све док Хамас не буде елиминисан и таоци не буду ослобођени. Гарантујемо да Газа више неће представљати претњу Израелу'', рекао је Нетанијаху.
08:23 31.12.2023
ИДФ наставио са ударима на Појас Газе
Борбени авиони израелског ваздухопловства извели су током ноћи талас ваздушних напада на Појас Газе, док се копнене операције настављају.
ИДФ каже да су десетине мета укључивале војне зграде Хамаса, тунел и другу инфраструктуру.
Морнарица је такође извела ударе дуж обале Газе, помажући копненим снагама, преноси Тајмс оф Израел.
07:15 31.12.2023
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху оптужио је бившег премијера Нафталија Бенета због његовог признања израелског напада на Иран прошле године, оцењујући га као "веома неодговорно".
"Он није имао овлашћења да износи те тврдње", рекао је Нетанијаху.
Нетанијаху је нагласио да Израел неће попустити у ангажовању на ослобађању Израелаца које држи Хамас као таоце.
Нетанијаху је рекао да је "израелска војска до сада елиминисала више од 8.000 терориста Хамаса".
Израел неће одустати од циља да Хамасу одузме способност да нанесе штету јеврејској држави, нагласио је Нетанијаху на конференцији за новинаре, објавио је Џерузалем пост.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала