- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Момци, знате шта вам је чинити

© AP Photo / Aaron FavilaСрбија Литванија Мундобаскет
Србија Литванија Мундобаскет - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Сребро у Манили вратило је Србију у сам врх светске кошарке, огрејало нас је као сунце на минус девет, вратило наду, вратило поврење у репрезентацију. Селектора Светислава Пешића и момке у 2024. години чека ултимативни изазов звани Олимпијске игре.
Орлови су на Мундобаскет одлетели са мешаним саставом, а испоставило се да је управо то онај прави састав какав и треба да буде да се дође до медаље.
Сада је питање да ли ће Никола Јокић и Василије Мицић пре свих бити спремни за Олимпијске игре, с обзиром да нису играли на Мундобаскету.
Јокић је најбољи кошркаш на свету и илузорно је причати колико би значио репрезентацији. Али, да ли ће играти.
Председник Олимпијског савеза Србије Божидар Маљковић је најавио да ће то бити случај.
„Треба узети у обзир да смо до сребра на Мундобаскету дошли без НБА шампиона и МВП Николе Јокиће, МВП Евролиге Василија Мицића и Николе Калинића. Екипа се ујединила и извукала оно најбоље из сваког појединца. Тако је у сваком спорту. Иначе, већ сам најавио да ће сви играти у Паризу, па и Никола Јокић. Игре у Паризу биће велика журка, очекујем да ће Србија имати велики број учесника”, изјавио је прво Маљковић за мадридски „Ас”.
Али, Јокић је сам све релативизовао и вратио на нулту тачку.
„Далеко је, неки људи кажу да сам ја нешто рекао, стављају ми речи у уста, сви знају, први који ће да сазна је селектор. То је далеко за мене, сваке године је иста прича, кад се заврши сезона, увек ћу поразговарати са фамилијом, мојим тимом, селектор ће први да зна“, рекао је недавно Јокић, који је потом упитан и да ли би волео да наступа у Паризу.
Да ли бих волео? Јако је далеко“, кратак је био Јокић.

Да видимо и те Американце

Дакле, још је јако далеко, питање је велико да ли ће играти Јокић и Мицић, али и ко ће од хероја из Маниле успети да задржи статус играча из првих 12, као и да ли ће у саставу бити неких нових имена, а једно од оних који се намећу је и Лука Митровић који јако добро игра у дресу Црвене звезде.
Међутим, ко год буде ишао, биће свестан да ће први фаворит Олимпијских игара бити Американци.
Разочаравајући резултати на последња два Светска првенства су очигледно ударили на понос Американаца, који ће за наредне Олимпијске игре у Паризу покушати да окупе најбоље што имају, са циљем да докажу свету да су и даље највећа кошаркашка сила.
Тек седмо место на Мундобаскету у Кини, односно четврто на тек завршеном шампионату у Јапану, Филипинима и Индонезији, резултати су који никако не могу задовољити апетите Американаца, који у свако такмичење улазе са амбицијом да освоје злато и доминирају.
Према писању америчког новинара Шемса Чараније неколико највећих звезда НБА лиге већ је потврдило своје учешће у Паризу или су изразиле озбиљно интересовање да се нађу међу 12 који ће се борити за медаљу на највећој спортској смотри.
Како се наводи, Леброн Џејмс је изразио жељу да представља своју земљу на ОИ, а исту амбицију имају и Стеф Кари, Кевин Дурент, Ентони Дејвис, Џејсон Тејтум и Дрејмонд Грин. Такође, озбиљно интересовање да се нађу у тиуму који ће у Паризу репрезентовати Америку изразили су и Девин Букер, Дејмијан Лилард, Даерон Фокс, односно Кајри Ирвинг.
На све то, ту је и Џоел Ембид.
Актуелни МВП НБА лиге донео је одлуку да наступа за Сједињене Америчке Државе иако је првобитно требало да игра за Француску. Иако је Камерунац и нема претерано везе ни са једном од претходно наведене земље.
И играће на крају за Американце. Очигледно им је било потребно и појачање...

Пешићев циклус

Селектор Србије Светислав Пешић преузео је тим са идејом да одради олимпијски циклус. Водио је екипу на Европском првенству где је био девети 2022. године, а затим је постао вицешампион света 2023. са Орловима чиме је направљен један од већих подвига у историји наше кошарке.
Сада је време за оно највредније, најтеже: Олимпијске игре. Србија је у овом веку узела једну медаљу на Олимпијским играма и то у Рио де Жанеиру 2016. године када се под вођством Александра Ђорђевића домогла сребра.
Надајмо се да ће овога пута бити злато. Оно највредније.
Момци, знате шта вам је чинити... Знате боље од било кога.
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
СПОРТ
Лајовић за Спутњик о Србији, Новаку, менталном здрављу и богињама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала