- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин о председавању Русије БРИКС-ом: Транспарентност и узајамно уважавање интереса

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаСамит БРИКС-а
Самит БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Русија је од првог јануара преузела председавање БРИКС-ом, организације која тренутно укључује 10 држава. Нове пуноправне чланице БРИКС-а су Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Ово уверљиво говори о растућем ауторитету удружења и његовој улози у светским питањима, изјавио је руски председник Владимир Путин.
Према његовим речима, БРИКС привлачи све више присталица и истомишљеника – држава које деле основне принципе, на којима је засновано његово деловање.
„То су суверена једнакост, поштовање избора сопственог развојног пута, узајамно уважавање интереса, транспарентност, консензус, тежња ка формирању мултиполарног светског поретка и праведног модела глобалног финансијског и трговинског система, тражење колективних решења за горуће проблеме садашњице“, истакао је руски лидер.
Путин је нагласио да ће управо у том духу, фокусирајући се на позитивну, креативну сарадњу са свим заинтересованим државама и протећи председавање Русије БРИКС-ом у 2024. години под девизом: „Јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбедности“.

„Наравно, имаћемо у виду спремност многих других земаља, а њих је сада 30-ак, да се у неком облику придруже БРИКС-у и његовој вишеструкој агенди. Ради тога, активно ћемо се позабавити разрадом модалитета нове категорије држава-партнера организације“, поручио је председник Русије.

Он је казао да ће Русија, генерално, наставити са напорима на промовисању целог комплекса партнерске сарадње у оквиру БРИКС у три кључна правца: политика и безбедност, економија и финансије, културно-хуманитарни контакти.
Путин је најавио да је, у оквиру председавања БРИКС-ом, планирано одржавање више од 200 догађаја различитог нивоа у многим градовима Русије.
Владимир Путин на самиту БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
СВЕТ
Русија на челу БРИКС-а: Свет више неће бити исти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала