- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија на челу БРИКС-а: Свет више неће бити исти

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин на самиту БРИКС
Владимир Путин на самиту БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Земље БРИКС-а ће на глобалној политичкој сцени преузети постепено доминирајућу позицију и у економској сфери и наравно са великим политичким утицајем као и утицајем у енергетској сфери, оцењује дипломата Зоран Миливојевић.
Русија од 1. јануара 2024. године преузима председавање БРИКС-ом, а овој организацији коју су 2009. године основале управо Русија са Кином, Индијом и Бразилом прикључиће се од Нове године још пет земаља: Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Иран, као и Египат и Етиопија.

Први корак у нови свет

Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић сматра да је реч о важном и за ову организацију, и за свет.
„Сутра када се обзнани проширење БРИКС-а свет неће бити исти. Јасно је да се ствара један блок не само земаља него и народа, политике, привреде и културе који на глобалној сцени у најмању руку преузима примат,“ истиче Миливојевић.
Саговорник Спутњика додаје да ће ова организација имати утицај и на глобална дешавања с обзиром да се и политичко светско клатно помера полако према глобалном Југу.
© SputnikИнфографика Нове чланице БРИКС ЋИРИЛИЦА деск
Инфографика  Нове чланице БРИКС ЋИРИЛИЦА деск - Sputnik Србија
1/1
Инфографика Нове чланице БРИКС ЋИРИЛИЦА деск
1/1
Инфографика Нове чланице БРИКС ЋИРИЛИЦА деск
„Самим тим, процес формирања новог светског поретка улази у једну нову фазу. С друге стране, БРИКС се неће институцијализовати као што су класичне међународне организације, попут Европске уније или НАТО пакта. Они ће и даље остати асоцијација независних држава, које имају истоветне циљеве, али и које истовремено у потпуности чувају свој суверенитет и интегритет у свом деловању,“ објашњава Миливојевић.
Управо у овоме, истиче наш саговорник, и јесте сама суштина БРИКС-а, јер државе делују по принципу самосталности али и колективне бриге и равноправне сарадње у корист свих.

Нове чланице најбогатије државе

„Када погледате потенцијале држава које се прикључују овој организацији и шта оне доносе и у политичком и у економском и сваком другом смислу видимо да је то нуклеус земаља које ће бити основ развоја човечанства у наредним деценијама. То су најмногољудније државе света и државе са највећим потенцијалима када је реч о енергији, финансијама и тако даље“, наглашава Миливојевић.
Миливојевић подсећа да су будуће чланице БРИКС-а најбогатије земље Залива УАЕ и Саудијска Арабија, као и важне земље Африке, Египат који је водећа арапска држава и Етиопија која је седиште Афричке уније али и која је највећа православна држава у Африци.
„Ту је и Бразил и Иран који је највећа шиитска муслиманска држава која са Саудијском Арабијом и Египтом представља језгро муслиманског света. За очекивати је да се овој организацији ускоро прикључи и Индонезија, вероватно током 2024. године чиме би се истински створио веома озбиљан потенцијал,“ мишљења је Миливојевић.

Руско председавање и значај за Србију

То што ће Русија преузети председавање БРИКС-ом за Миливојевића значи само једно.
„То потврђује оно што смо и до сада знали а то је да тај колективни Југ није Русију изоловао чиме се отвара и тема која је од суштинског значаја са руским председавањем а то је колико даље има смисла инвестирати у рат у Украјини за који треба тражити нека политичка решења. Мислим да са председавање Русије БРИКС-ом и снага коју он носи на глобалном нивоу и значају, бити и порука Русије да је време да се се тај сукоб приведе крају,“ уверен је наш саговорник.
Што се Србије и дешавања у БРИКС-у тиче, сад се показују све предности, каже Миливојевић, наше спољнополитичке позиције као независне и војно неутралне државе, која се у неком смислу определила за европски пут али се није одрекла ни својих пријатеља без обзора на притиске са Запада.
„Сада се види колика је предност Србије која има одличне односе, чак и односе стратешког карактера са водећим државама БРИКС-а. То су Руска Федерација, Кина, Индија, УАЕ, дакле важне државе са којима Србија има озбиљна партнерства и опције у сарадњи. Ми имамо одличне односе и са Ираном и Египтом и Етиопијом… Бразилом и Јужном Африком, дакле са свим земљама које су сада у фокусу БРИКС-а укључујући и ове које сада улазе. Тако да је то огромна предност Србије, огроман политички и економски потенцијал за убудуће и улагање које ће тек добити пун смисао и ефекат,“ оцењује Миливојевић.
Овоме треба додати, напомиње Миливојевић, да ће нам ићи у прилог и само деловање БРИКС-а на глобалној политичкој сцени јер они на неки начин преузимају доминирајућу позицију на глобалној сцени и у економској сфери и, наравно, са великим политичким утицајем као и утицајем у енергетској сфери.
Погледајте и:
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
РУСИЈА
Око 30 држава жели да успостави партнерство са БРИКС-ом
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2023
РУСИЈА
Лавров: Циљ Русије је јачање стратешког партнерства у БРИКС-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала