- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Расте број погинулих у земљотресу у Јапану, накнадни потреси не престају /фото/

© AP Photo / Hiro KomaeВелики број путева оштећен у земљотресу
Велики број путева оштећен у земљотресу - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Број погинулих у снажном земљотресу који је у понедаљак погодио Јапан повећан је на 57, јавља агенција Кјодо. Највише људи погинуло је у граду Ваџима - 15. Спасилачке операције се настављају, а отежавају их стални накнадни потреси и оштећења путева.
У граду Ваџима избили су пожари на више од 200 објеката, али су мале шансе да се они даље шире, саопштили су званичници префектуре Ишикава, преноси Кјодо.
На јутрошњем снимку јавног емитера НХК види се седмоспратница која се срушила и из које се диже дим, у централном делу Ваџиме.
Упозорења на цунами за подручја дуж обале Јапанског мора јутрос су укинута, након што је највиши талас од око 1,2 метра стигао до луке Ваџима у понедељак увече.
© AP Photo / Kyodo NewsАпокалиптичне слике из Јапана
Апокалиптичне слике из Јапана - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Апокалиптичне слике из Јапана
Земљотрес је изазвао штету и у префектурама Нигата, Тојама, Фукуи и Гифу.
„Изузетно је тешко за возила да уђу у северне области полуострва Ното“, рекао је премијер Фумио Кишида на конференцији за новинаре, додајући да централна влада бродовима координира испоруку хуманитарне помоћи.
Око 1.000 припадника снага самоодбране ангажовано је у операцијама спасавања и помоћи, рекао је Кишида.
Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачио био 7.6 степени Рихтерове скале, погодили су у понедељак јапанску префектуру Ишикава, на облаи Јапанског мора. Епицентар најјачег земљотреса био је око 30 километара североисточно од Ваџиме, на дубини од 16 километара.
Овај земљотрес је, према јапанској сеизмичкој скали, био јачине 7, што је највиши степен, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција.
© AP Photo / Kyodo NewsСрушене куће у земљотресу
Срушене куће у земљотресу - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Срушене куће у земљотресу

Стручњаци процењују да је земљотрес померио тло за 1,3 метра

Стручњаци процењују да је земљотрес померио тло у региону Ното и до 1,3 метра на запад, пренео је Танјуг.
Јапанска управа за геопросторне информације (ГСИ) анализирала је ГПС податке након земљотреса , а највеће померање је забележено у граду Ваџима и то око 1,3 метра на запад.
Померање тла ка западу за око 1 метар забележено је у граду Анамизу, а за око 80 центиметара у граду Сузу, преноси јапански јавни емитер НХК.
© AP Photo / Kyodo NewsСпасиоци у потрази за преживелима
Спасиоци у потрази за преживелима - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Спасиоци у потрази за преживелима

Око 500 људи заглављено на аеродрому Ното

Око 500 људи заглављено је на паркингу на аеродрому Ното у Јапану, након што је зграда терминала претртпела велика оштећења у земљотресу.
Путници чекају у аутобусима и другим возилима, а обезбеђени су им храна и ћебад, преноси јапански јавни емитер НХК. Земљотрес је проузроковао неколико пукотина на писти дужине и до 10 метара.
Званичници су саопштили да ће аеродром бити затворен најмање до четвртка, пошто радници који треба да изврше поправке не могу да стигну до аеродрома јер су путеви претрпели велика оштећења.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала