- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески пројекат: Завршена револуционарна мрежа за праћење времена у свемиру

CC0 / rawpixel.com / Te / Соларна олуја
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Кина је остварила значајну прекретницу у праћењу свемирских временских услова завршивши највећу светску мрежу опсерваторија. То достигнуће, омогућава свеобухватно праћење Сунца, соларно-земаљског простора и Земљине атмосфере.
Развијан током осам година с улагањем од више од 1,5 милијарди јуана, Кинески пројект меридијан, који води кинески Национални центар за свемирску науку у Пекингу, обухвата Кину у два појаса - од севера до југа и од истока до запада.

Лагрангеове тачке

Ових пет тачака у свемиру могле би постати ново бојно поље, а главни ривали су Кина и САД
Циљ пројекта је побољшавање разумевања свемирских временских услова који могу пореметити рад сателита и утицати на електричне мреже на Земљи.
Директор Националног центра Ванг Ци наглашава да пројекат не само да штити кинеску свемирску инфраструктуру већ и позиционира кинеске знанственике на чело истраживања свемирског времена.
Пројекат финансира Кинеска национална комисија за развој и реформе, а одговара на све већу потребу за разумевањем и предвиђањем соларне активности и њеног потенцијалног утицаја на различите технологије. Мрежа се састоји од готово 300 инструмената, укључујући неке од најмоћнијих на свету, који покривају географске дужине 100-120 степени источно и географске ширине 30-40 степени северно.

Две фазе пројекта

У својој првој фази Кинески пројект меридијан инсталирао је 87 инструмената широм земље. Тај заједнички напор, који је трајао од 2008. до 2012. године, укључивао је 12 кинеских института и универзитета, интегришући радаре, ионосонде, магнетометре, истраживачке ракете и друге објекте за интердисциплинарно истраживање свемирских временских услова.
У другој фази, од 2019. до 2023. године, мрежи је додато око 200 инструмената, што укупно сад чини чак 44 категорије инструмената.
Овај пројекат одговара на све већу потребу за тачним предвиђањима соларне активности, посебно геомагнетских олуја на Земљи, узрокованим соларним активностима, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала