- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Свемирски ђаволи: Пет руских „убица“ НАТО сателита

© Wikipedia / Jurgen TreutlerГЛОНАСС руски сателитски навигациони систем
ГЛОНАСС руски сателитски навигациони систем - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
НАТО сателити одавно прате кретање руске војске, посматрају војне објекте на Криму како би податке проследили Оружаним снагама Украјине. Међутим, Русија има одговор за те сателите и неутралише их најновијим сателитским системима. Лист „Навал њуз“ пише да је сателит „Сентинел 1 САР“ Европске свемирске агенције „ослепљен“ изнад Крима.

Систем „Пересвет“

Русија од 2017. године у свом наоружању има покретне ласерске комплексе „Пересвет“ који се користе у борби против сателита. Они могу да ослепе оптичке системе и сателите, као и дронове и авионе који посматрају руску војску или лансирање интерконтиненталних ракета.
„Пересвет“ је обавијен велом тајни тако да није познато који тип ласера користи. Неки научници сматрају да је то ласер са нуклеарним пуњењем, а други да се у комплексу користи ласер на бази кисеоника и јода.
У случају да се свет нађе на ивици нуклеарног рата, онда ће комплекси „Пересвет“ ослепети све америчке обавештајне системе изнад територије Русије. Ови комплекси се од 1. децембра 2019. године користе у пет руских ракетних дивизија. Они су веома важан део руских ПВО система и користе се у борби против високопрецизних система наоружања који користе оптичко-електронске главе за самонавођење на крајњем делу лета. На пример, против америчких крилатих ракета са системом навођења „Терком“. „Пересвет“ може да ослепи сателите-шпијуне на висинама до 1.500 километара.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање ласерског комплекса Пересвет
Тестирање ласерског комплекса Пересвет - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2023
Тестирање ласерског комплекса Пересвет
Помоћу ових система се могу брисати подаци које добијају непријатељи, а према другим информацијама они могу да буду веома ефикасни у борби против непријатељских дронова.
Јуриј Борисов, који је у пролеће 2022. године био вице-премијер Русије, сада је генерални директор „Роскосмоса“, испричао је да Оружане снаге Русије током специјалне војне операције већ користе ласерско наоружање. Према његовим речима, у руској војсци се појавио још моћнији ласерски комплекс „Задира“, који физички уништава непријатељску технику топлотним зрацима. Борисов је појаснио да је ова врста ласера успешно спалила дрон на растојању од пет километара. „Задира“ није показана јавности.

Систем „Задира“

Русија је 15. новембра 2021. године показала своје могућности и тестирала нови систем против сателита „Нудол“ који је срушио сателит за обавештавање „Целина-Д“, који је лансиран још у време СССР-а 1982. године. САД су одмах навеле да је Русија користила неку врсту „муниције за директно пресретање“ која је погодила мету и уништила сателит у орбити на висини од 500 до 550 километара.
Американци су тада навели да је тестирање таквог оружја недозвољено и Русију су тада оптужили да има намеру да „милитаризује космос“. Они су изјавили да ови сателити штете другим објектима у орбити, али је Русија тада потврдила да је тестирање планирано и да одговара међународним споразумима, да отпаци нису опасни и да ће изгорети у атмосфери, као и да их руски специјалци прате. Русија је навела и да ће размотрити нове споразуме којима се ограничава трка наоружања у свемиру.
Тестирање система је од 2014. године у Русији неколико пута спровођено, али је тада конкретно уништен циљ, што је узнемирило Пентагон.
О систему се мало зна. То је покретни ракетни комплекс, који може да лансира ракету из било ког дела Русије. Систем користи најновију самонавођену ракету. Њом се управља са командног пункта и помоћу сопствених система за откривање циљева.
Амерички сателити КН-11 налазе се у различитим орбитама на висини од 260 до 1.000 километара, од којих већина припада зони дејстава „Нудол“. Циљ новог руског система могу бити и други амерички војни сателити, укључујући и оне који носе наоружање.

Систем „Контакт“

Систем „Контакт“ су у СССР-у почели да развијају још 1983. године. Представљао је комплекс против сателита на бази ловца МиГ-31Д. Претпостављало се да ће овај систем бити неприметан и јефтин.
Центар за координацију је требало да буде полигон Сари-Шаган у Казахстану. План је био да се тамо смести оптички комплекс „Крона“ који ће пратити непријатељске сателите. Муницију чини тростепена ракета која се лансира из авиона на висини од 15 километара. Успешно тестирање ракете је било током лета 1991. године.
Русија је 2009. године објавила да ће обновоти рад на систему „Контакт“ уз коришћење авиона МиГ-31. Нов систем, који уништава сателите, почећњ ускоро да се користи.

Комплекс „Тирада“

На форуму „Армија-2018“ су руски научници представили нов систем радиоелектронске борбе са сателитима „Тирада-2“. Министарство одбране Русије је потписало уговор за куповину наоружања. Мобилни комплекс за радиоелектронску борбу може да онеспособи америчке сателите електромегнетним зрачењима.

Сателити „Буревесник“, „Нивелир“ и „Нумизмат“

Један од најтајанственијих пројеката руских научника је систем „Нивелир“ који се развија од 2011. године. Пројекат предвиђа лансирање система сателита у свемир који може да лети до других свемирских апарата. Први сателити овог система су лансирани у периоду 2013-2017. године. Прво су лансирани сателити „Космос“ који су онда лансирали тзв. сателите-инспекторе. Сви сателити имају резервоаре за гориво и моторе из фабрике „Факел“.
Америка помно прати све што се тиче развоја свемирских апарата и тврде да је то „програм за развој свемирског наоружања“. Претпоставља се да сателити имају технологију која их чини невидљивим за Американце. То је разлог што се Пентагон плаши „Космоса“.
Русија има још један пројекат - „Буревестник“, то је систем који у свемиру може да прати велики број објеката који се брзо крећу, укључујући ракете и сателите на високим орбитама. Пентагон сматра да је систем усмерен на оне америчке сателите на које не делује „Нудоли“.
Америчка војска у својим извештајима наводи да је „Буревестник“ малих димензија и да је зато скоро невидљив за САД. У Русији се развијају и најновији радари „Нумизмат“ који делује у ближим деловима космоса, то су „наносателити“ које је тешко пресрести.
Лансирање ракете Сојуз са транспортним бродом Прогрес са космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Руска војска послала сателит у свемир /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала