- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Атак из Приштине: Пут до Велике Албаније води преко – Скопља

© Sputnik / Бранкица РистићДок су код Зaева Албанци уз зурле, гочеве и везане заставе Албаније и Македоније дошли међу првима, код Груевског је скуп био препун српских обележја.
Док су код Зaева Албанци уз зурле, гочеве и везане заставе Албаније и Македоније дошли међу првима, код Груевског је скуп био препун српских обележја. - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Уколико се Аљбину Куртију дозволи да са својом странком Самоопредељење учествује на изборима у Северној Македонији, то ће бити знак да неко подржава великоалбански пројекат а да је ово је само један мали део финализације њихових напора ка остварењу тог плана, оцена је некадашњег македонског дипломате Ристе Никовског.
Странка премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија Самоопредељење најавила је да ће учествовати на парламентарним изборима у Северној Македонији који се одржавају 8. маја ове године. За сада се зна да Куртијева странка намерава да буде део албанске опозиционе коалиције која ће на овим изборима наступити као Европска лига за промене.

Атак на Македонију са Косова

Македонски дипломата и бивши амбасадор те државе у Русији, Албанији и Великој Британији Ристо Никовски није изненађен тим најавама.

„Најава са Косова да ће Самоопредељење учествовати на нашим изборима је нова албанска агресија на Македонију. Они су и раније најављивали да ће тако нешто да ураде а ево видимо да нису одустали од те идеје. Мислим да се такозвани великоалбански пројекат подржава на разне начине и ово је само део финализације тих њихових напора“, уверен је Никовски.

Курти је пре извесног времена био у Северној Македонији, подсећа наш саговорник, као и да га је тада градоначелник Тетова дочекао речима “добродошли у Албанију“.
„То су такве ниске и подле провокације које могу да се толеришу само македонске власти. Мислим да је ово са Самоопредељењем тешка провокација и надам се да ће македонски лидери ово да осуде. Али с обзиром на лабаву коалицију владајуће македонске странке СДСМ и албанске странке ДУИ, тешко да ће до тога доћи,“ сматра Никовски.

Америка да се позабави Куртијем

Бивши дипломата верује и да би Американци требало да се позабаве Куртијем и његовим плановима уколико наравно, како каже, они не стоје иза свега овога.

„Главни партнер Албанаца, не Албаније као државе него Албанаца на овим просторима јесте Вашингтон. И дефакто албански политичари и у Тирани, и у Приштини, и у Северној Македонији и Црној Гори су под њиховом контролом и директивама. Тако да се никада не зна шта је самостална албанска политика, ако је има, а шта је стигло из Америке", упозорава Никовски.

Према његовим речима, циљ Куртија и опозиције Албанца из Македоније јесте да највећу албанску странку ДУИ која је вишегодишњи партнер свих македонских влада избаце са политичке сцене како би они могли да преко македонских институција спроведу оно што су намерили.

Ни Албанцима се не допада Куртијев план

Део албанске политичке сцене како у Северној Македонији, тако и на Косову и Метохији сматрају да је ово лош потез Куртија и подсећају да је његово учешће на изборима у Албанији произвело недостатак комуникације између њега и албанског премијера Едија Раме. Курти дотле има став да Северна Македонија треба да буде што ближе тзв. Косову, Албанији и Бугарској, а даље од Србије.
Сто дана пре избора, 28. јануара, биће формирана техничка влада коју ће према коалиционом споразуму водити кадар из албанске Демократске уније за интеграцију (ДУИ). Ово су први редовни парламентарни избори у Македонији после 17 година.
Иначе, у Северној Македонији ће се упоредо са парламентарним у мају ове године одржати и председнички избори.
Погледајте и:
Демонстрант са старом националном заставом на антивладином протесту у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Жесток притисак на Скопље: Кују ли Албанци и Бугари нови опасан план за Северну Македонију
 Протести у Скопљу, Македонија - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Македонија између Велике Бугарске и Велике Албаније — САД и ЕУ ћуте на опасне поруке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала